Kacin: Vedno so možni različni scenariji

Predsednik LDS Jelko Kacin ne ve, če bo sobotno srečanje prineslo kakšne konkretne rešitve, je pa trdno odločen, da ne namerava voditi stranke brez zaupnice.

Objavljeno
11. januar 2007 22.46
Izvršni odbor LDS
Ljubljana - Svet LDS je na nocojšnji seji potrdil kandidatni listi za volitve novega podpredsednika stranke in članov sveta, ki jih bo preko 500 delegatov izbiralo na kongresu 27. januarja v Ljubljani, ko bo na dnevnem redu tudi glasovanje o zaupnici predsedniku Jelku Kacinu in podpredsednici Zdenki Cerar. Pod točko razno pa je poslanka Majda Širca predstavila pobudo, da bi se Kacin in vodja poslanske skupine Anton Rop umaknila s funkcij.

Člani sveta so kot kandidata za podpredsedniško mesto, s katerega je odstopil poslanec Matej Lahovnik, potrdili le nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, saj Jožef Kunič, Božo Jakac Juhart in Marjan Zidarič niso dobili zadostne podpore članov sveta za uvrstitev na kandidatno listo. Poleg volitev članov sveta in podpredsednika ter glasovanj o zaupnicah Kacinu in Cerarjevi bo na dnevnem redu kongresa tudi razprava o programskih dokumentih in resolucijah. Keber je tudi pisec manifesta Za ljudi pred profitom, ki bo osnova za programske razprave na kongresu.

Predsednik sveta Anton Anderlič je v izjavi novinarjem povedal, da je Širca predstavila pobudo, ki je podobna predlogu poslanca Slavka Gabra. Tako bi se oblikovala nova vodstvena ekipa, Rop in Kacin bi se "umaknila iz prvih vrst", a naj bi vseeno pomagala pri konsolidaciji stranke. Anderlič je dejal, da pobude ne bo podpisal, saj je uradno sploh še ni dobil in preučil.

Na vprašanje, kaj misli o vsebini pobude, pa je dejal: "Mislim, da so vse stvari odprte in če bo demokratična strankarska javnost to želela, se bo to tudi zgodilo, sicer pa so postopki jasni." Na vprašanje, ali bi se moral Kacin umakniti še pred kongresom, pa je odgovoril, da se bo izjasnil na glasovanju o zaupnici. Kacin pobude, ki jo je med drugimi podpisal tudi poslanec Pavel Gantar, ni želel komentirati.

Cvikl: Dajmo združiti moči in poiščimo predsednika, ki bo povezovalen

Poslanec Milan M. Cvikl je kot eden od podpisnikov pobude dejal, da so poskušali z njo pripomoči k temu, da bi bil sobotni sestanek ključnih akterjev sporov v LDS pod pokroviteljstvom Liberalne akademije čim bolj uspešen. "Ideja je, da Kacin in Rop sestopita z okopov, stopita skupaj in da skupaj oblikujemo rešitev, s katero bomo na kongresu lahko nadaljevali najboljšo možno pot za LDS, ne pa da bi bil to kongres, na katerem bi LDS skurili."

Brez predhodnega dogovora bi namreč po Cviklovih besedah ob glasovanju o zaupnici Kacinu prišlo do razcepa v stranki. "Dajmo združiti moči in poiščimo predsednika, ki bo povezovalen," je dodal.

Med sejo sveta je prišlo še do ena pobude. Poslanec Matjaž Švagan je predlagal, da bi kongres prestavili na kasnejši čas in medtem našli rešitve za izhod iz krize, v kateri se je zaradi notranjih sporov znašla največja opozicijska stranka. Zagorski župan je namreč prepričan, da bo po kongresu, če bo potekal že 27. januarja, stranka razpadla. Predlog ni bil sprejet, ker takšna rešitev po statutu ni možna, Švagan pa je to novinarjem pokomentiral z besedami, da je stranka pomembnejša od statuta.

Kacin: S pobudo nekaterih poslancev in vodilnih članov LDS nisem seznanjen

Predsednik LDS Jelko Kacin po današnji seji izvršnega odbora ni neposredno odgovoril na novinarsko vprašanje, ali razmišlja o odstopu še pred kongresom, ki bo 27. januarja v Ljubljani. Na vprašanje, ali vztraja pri napovedi, da bo na kongresu zahteval glasovanje o zaupnici, ali pa je pred tem možen še kakšen drug scenarij, pa je odgovoril: "Vedno so možni različni scenariji, ampak doslej sem vam že velikokrat povedal, da sem trdno odločen, da ne nameravam voditi stranke brez zaupnice."

Na vprašanje o odstopu, ki ga je v zadnjih tednih zahtevalo več vodilnih članov LDS, je dejal, da se na seji izvršnega odbora o tem niso pogovarjali. Dejal je, da ni seznanjen s pobudo nekaterih poslancev in vodilnih članov LDS, ki predlagajo, da se skupaj z Ropom umakneta z vodilnih funkcij.

Glede pričakovanj pred sobotnim sestankom pod pokroviteljstvom Liberalne akademije (LA), na katerem bi iskali rešitve za izhod iz krize največje opozicijske stranke, je predsednik LDS dejal le, da sestanek bo. Na vprašanje, ali lahko srečanje prinese kakšne rešitve, pa je odgovoril, da bo to znano v soboto.

Gaber naj bi se sobotnega sestanka le udeležil

Pobudnik srečanja glavnih akterjev sporov v LDS in predsednik LA Darko Štrajn je povedal, da mu je poslanec Slavko Gaber zagotovil, da se bo sestanka udeležil. Štrajn je tudi izrazil zadovoljstvo, da je pobuda LA na seji izvršnega odbora "pridobila simpatije". Sicer pa

Kot je znano, je bil Gaber doslej do srečanja skeptičen, ker je menil, da bi se lahko zgodilo, da ključna tema srečanja ne bi bil pogovor o novem vodstvu stranke, ki je po njegovem mnenju Kacin ni več sposoben učinkovito voditi. Gaber je še napovedal najverjetnejši izstop iz stranke, če bo Kacin na kongresu dobil zaupnico.

"Moramo se potruditi, da LDS ostane enotna"

Anton Rop pa meni, da bi se morali vodilni člani stranke "maksimalno potruditi", da bi LDS ostala enotna in da bi "funkcionirali naprej". To je dejal pred današnjo sejo izvršnega odbora v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali bosta stranka in poslanska skupina ostali enotni tudi v primeru, če bo predsednik Jelko Kacin na bližnjem kongresu dobil zaupnico.

Na vprašanje, ali bi moral Kacin pred bližnjim kongresom odstopiti, kot sta predlagala poslanca Slavko Gaber in Milan M. Cvikl, je Rop odgovoril, da bi bilo treba to vprašanje nasloviti na predsednika LDS. Dejal je še, da ne razmišlja o tem, da bi sledil poslancu Slavku Gabru, ki je napovedal izstop iz stranke v primeru Kacinovega nadaljnjega vodenja stranke.

Rop ni mogel komentirati današnjega poziva nekaterih članov poslanske skupine in nekaterih drugih članov LDS, ki pozivajo glavne akterje sporov v največji opozicijski stranki k "umiritvi strasti", kot je eno od sporočil pisma strnil poslanec Aleš Gulič. Vodja poslanske skupine je dejal, da pisma še ni prebral. Na vprašanje, ali bosta vendarle sodelovala s Kacinom in premostila zamere, pa je zagotovil, da "ni nobenih zamer".

Dodal je, da na januarskem kongresu ne bo kandidiral za nobeno funkcijo ter da se bo udeležil sobotnega sestanka.