Kacin: Zdaj od besed k dejanjem

Delegati LDS so na mestu predsednika stranke potrdili Jelka Kacina, zaupnico pa so izglasovali tudi podpredsednici stranke Zdenki Cerar. Gaber odhaja iz stranke.

Objavljeno
27. januar 2007 22.16
Slavko Gaber
Ljubljana – Na današnjem kongresu je prevladovalo ogromno pozitivne energije in želje, da se LDS v prihodnje dokaže v očeh javnosti, je po glasovanju na današnjem kongresu ocenil predsednik stranke Jelko Kacin. Ta verjame, da so ljudje po teh volilnih rezultatih pripravljeni preiti od besed tudi k dejanjem in da bo stranka sedaj veliko lažje in hitreje odgovarjala na izzive tega trenutka in seveda prihodnosti.

To pozitivno energijo je Kacin opazil predvsem v besedah in pogovorih na hodnikih. "Ljudje prenašajo sporočila, da si ljudje v lokalnih odborih želijo prenovljene, sveže in zaupanja vredne LDS. Ljudje ponujajo svoje znanje, želijo sodelovati v programskih odborih, oddali so pisne pripombe na manifest."

V stranki tisti, ki ji želijo pomagati

To je po Kacinovem mnenju nekaj, kar govori o tem, da takrat, ko je stranka v opoziciji, vstopajo vanjo ravno tisti, ki želijo stranki pomagati, verjamejo v njene vrednote in ki vedo, da je liberalizem na Slovenskem bil in bo tudi v prihodnje.

O poslancih, ki so izstopili iz vrst stranke, Kacin pravi, da "so bili ne le člani LDS, ampak tudi liberalci, zato verjame, da bodo liberalci ostali tudi v prihodnje". "Znotraj stranke je veliko ljudi, ki bodo od tega trenutka naprej, kljub vsem izstopom, še z večjo vnemo sodelovali," je še prepričan.

Kacin: Stranka se mora ukvarjati z delovanjem vlade in ne s “špekulacijami”

Glede govoric o ustanovitvi nove stranke, v kateri naj bi sodelovali tisti, ki so izstopili iz LDS, Kacin ni hotel govoriti, saj "se s špekulacijami ne morem ukvarjati". Kot je dejal, "je pred nami vlada, ki grabi in dela tako, kot dela, in dolžnost predsednika je, da povabi članice in člane, da se soočijo z glavnim izzivom". Tako je glavna dolžnost stranke, da se ukvarja z delovanjem vlade in ne s "špekulacijami". "Nismo razpadli, smo močnejši in opravljali bomo to funkcijo po najboljših močeh", je še poudaril.

O tem, da kar nekaj poslancev sedaj razmišlja o odhodu, Kacin meni, da ima vsak poslanec pravico in dolžnost, da razmišlja. Tako bo njihovo presojo spoštoval. Vsekakor pa velja tudi njim povabilo k sodelovanju, saj jih že prihodnji teden čakajo prvi veliki izzivi. Verjame pa, da je LDS od tega kongresa naprej bolj verodostojna stranka.

Keber dobil podporo

Potem ko so predsedniku Jelku Kacinu delegati današnjega kongresa izkazali zaupanje, so liberalni demokrati dobili tudi del novega ožjega vodstva stranke. Na mesto podpredsednika LDS so izvolili nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra ter zaradi poteka mandata izvolili novih 61 članov sveta stranke.

Dušana Kebra, ki je bil edini kandidat za podpredsedniško mesto, je izmed 310 podprlo 271 delegatov, 36 pa jih je glasovalo proti. Eno podpredsedniško mesto se je sicer sprostilo oktobra lani, ko je s tega položaja odstopil poslanec Matej Lahovnik. Pozneje, le dva dneva pred današnjim kongresom, je odstopil še iz stranke in njene poslanske skupine. Druga podpredsednica ostaja Zdenka Cerar, ki so ji delegati danes izglasovali zaupnico.

Na današnjem kongresu je bilo izvoljenih 61 članov sveta stranke, za mesto v tem organu pa se je potegovalo 130 kandidatov. 49 so jih izvolili na predlog lokalnih odborov, 12 pa na predlog sveta LDS. Svet sicer sestavlja 61 članov, ki jih izvoli kongres, ter člani, ki so v ta organ imenovani po položaju (poslanci, člani izvršnega odbora, predstavniki seniorske organizacije in podmladka itd.). Sedanji predsednik sveta je poslanec Anton Anderlič, ko pa se bo novoizvoljeni svet sestal na konstututivni seji, bodo njegovi člani izmed sebe izvolili novega predsednika.

Med izvoljenimi člani sveta so denimo predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, generalna sekretarka LDS Meta Vesel Valentinčič, nekdanji poslanci Aleksander Merlo, Dušan Vučko in Dorjan Maršič, podpredsednik ljubljanske LDS Slavko Ziherl in predsednika odbora LDS za enake možnosti in invalide Luj Šprohar.

Predsednik strankinega nadzornega odbora je postal Srečo Vernig, sicer predsednik blejskega občinskega odbora. Za člane tega odbora so delegati izvolili nekdanjega poslanca Jožeta Avšiča, Rosando Štamberger (mestni odbor Maribor), Marijo Juraja (občinski odbor Trbovlje) in Franca Juričana (občinski odbor Prevalje). Predsednik komisije LDS za statutarna vprašanja in pritožbe pa je postal nekdnji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj.

Gaber zapušča stranko

Poslanec Slavko Gaber, eden največjih Kacinovih kritikov, ki se današnjega kongresa ni udeležil, zapušča stranko. Gaber je popoldne, potem ko so delegati na kongresu stranke izglasovali zaupnico predsedniku Jelku Kacinu, v člansko pisarno LDS posredoval izstopno izjavo. Svoje odločitve v izjavi ni obrazložil.

Za enako potezo se je odločil tudi član sveta stranke in nekdanji pravosodni minister v vladi Janeza Drnovška Miha Kozinc.

Gaber je že pred kongresom napovedoval svoj izstop iz stranke, če bi Kacin ostal na predsedniškem položaju. Po številnih izstopih so se v javnosti pojavljala ugibanja o ustanovitvi nove stranke. Po navedbah nekaterih medijev naj bi bil med ustanovitelji tudi Gaber.

LDS z manifestom ponuja alternativo vladi

Po potrditvi zaupnice predsedniku LDS Jelku Kacinu so delegatke in delegati današnjega kongresa liberalne demokracije soglasno sprejeli programski dokument, manifest z naslovom Za svobodo posameznika, za blaginjo vseh. Z njim želi LDS ponuditi alternativo politiki sedanje vlade ter sooblikovati prihodnost Slovenije.

Med pomembnejši poudarki je v manifestu zapisano, da sta poslanstvo LDS svoboda vsakega posameznika in blaginja vseh prebivalcev Slovenije. "Naše vrednote so svoboda, ustvarjalnost, odgovornost, strpnost, enakopravnost, solidarnost, socialna pravičnost in zakonitost." Želijo graditi na svobodi posameznika temelječo in gospodarsko uspešno, socialno pravično ter sonaravnemu razvoju zavezano družbo.

Pri temeljnih odločitvah in ključnih reformah morajo politične stranke voditi demokratičen dialog v okviru socialnega partnerstva, pri čemer se mora vloga posameznega partnerja odražati tudi v njegovi odgovornosti. Liberalna in odprta družba potrebuje uspešno tržno gospodarstvo, ki temelji na znanju. Hitrejši gospodarski razvoj mora temeljiti na povečanju konkurenčnosti poslovnega okolja in na vlaganju v znanje, znanost, informacijsko tehnologijo in tehnološki razvoj.

Za svobodo posameznika, za blaginjo vseh

Država mora vsem ljudem zagotavljati dostopnost do vseh vrst izobraževanja na podlagi sposobnosti in do najboljšega možnega zdravstvenega varstva na podlagi potreb. Vsako delo je častno in vsakdo zasluži za svoje delo plačilo, ki mu zagotavlja varnost in samospoštovanje. Globalizacija v današnji podobi trgovanja brez meja ne zadošča. Pravi odgovor je trajnostni razvoj, ki uravnoteženo obravnava socialni, okoljski in gospodarski razvoj.

Neodvisnost vseh vej oblasti, svoboda govora in neodvisnost medijev so predpogoj, da se sploh lahko odločamo o tem, v kakšni družbi želimo živeti. Ostro bomo nasprotovali vsakemu poskusu kršitve teh načel, avtoritarnim načinom vladanja, zlorabi javnih pooblastil za interese političnih strank in posameznikov ter korupciji.

Poleg manifesta so delegati sprejeli še tri programske resolucije, in sicer deklaracijo o podpori LDS za ohranitev javnega zdravstva, izjavo o odnosu med državo in verskimi skupnostmi ter izjavo o visokem šolstvu.