Kadilna kabina namesto prepovedi

Danes so predstavili kadilno kabino, v kateri bo mogoče kaditi tudi po uveljavitvi novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki bo prinesla popolno prepoved kajenja.

Objavljeno
03. april 2007 17.13
Kajenje je eden največjih javnozdravstvenih problemov
Ljubljana - V ljubljanskem lokalu Klub Metropol so danes predstavili kadilno kabino, v kateri bo mogoče kaditi tudi po uveljavitvi novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki bo prinesla popolno prepoved kajenja.

Šest kubičnih metrov veliko kadilnico prezračuje ventilator; ker v njej vlada podtlak, tobačni dim tudi ob odpiranju vrat ne uide v nekadilsko cono. Kabina je po mnenju iniciative Združenja ponudnikov gostinskih storitev "praktična in uresničljiva možnost", ki ustreza ciljem novele.

Pričakujejo "pretočni sistem" kadilcev

Skladno z novelo, ki naj bi jo po napovedih ministrstva za zdravje že prihodnji teden obravnavala vlada, bo kajenje prepovedano v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih. Edina izjema bo kajenje v prostorih, ki so namenjeni zgolj kadilcem in kjer zaposleni niso izpostavljeni tobačnemu dimu.

Gostinci torej lahko v svoje lokale namestijo kadilnice, gostom pa tam ne smejo streči. Miloš Kranjc iz Kluba Metropol zaradi tega pričakuje "pretočni sistem" kadilcev, ki bodo šli v kabino le, da se predajo svoji pregrehi, za tem pa se bodo vrnili na bolj udobne sedeže v nekadilski coni.

Kadilna kabina s prozornimi steklenimi stenami meri dva metra v dolžini in 1,2 metra v širini. Stoje se lahko v njej zadržujejo štiri osebe. Deset centimetrov visoka reža pod vrati omogoča dovod svežega zraka, ventilator pod stropom pa odvaja onesnaženi zrak.

Luka Pengov iz ljubljanskega podjetja Genera, ki kabino izdeluje, je izpostavil veliko zmogljivost ventilatorja, ki da je dvakrat večja od najbolj zahtevnih kuhinj. "Vsako minuto zamenjamo zrak v kadilnici", je poudaril Pengov. Ko kadilec zapusti kabino, ventilator deluje dodatnih deset minut, da docela očisti zrak.

Nakup kabine naj bi se izplačal

Čeprav je sistem za tretjino cenejši od švedskih in italijanskih naprav za ločevanje kadilskih in nekadilskih con in prezračevanje, je treba zanj odšteti 5800 evrov. "Mogoče se bo tudi odražalo v cenah pijač," je ugibal Kranjc in dodal, da v njegovem lokalu ne bo podražitev. Mnogi gostinci bodo po njegovem mnenju imeli težave zagotoviti zadostno kapaciteto obiskovalcev, da bi se jim nakup kadilne kabine izplačal.

Gostinci prav zaradi visokih stroškov zahtevajo prilagoditveni čas, preden bo prepoved kajenja dejansko stopila v veljavo. "Pričakujem, da nam dajo vsaj leto dni časa," je dejala predstavnica iniciative Združenja ponudnikov gostinskih storitev Esmeralda Canjuga. Ta si sicer še naprej prizadeva za uvedbo španskega sistema, po katerem naj prepoved kajenja velja le v lokalih s površino več kot 100 kvadratnih metrov, kadilnice pa naj zajemajo 30 odstotkov površine lokala.

Ob popolni prepovedi kajenja bi se število obiskovalcev lokalov znižalo za 30 odstotkov, število zaposlenih pa za petino, je posvarila Canjuga. Pri tem se je sklicevala na študije, opravljene po prepovedi kajenja na Irskem. Načelno podporo iniciative zaostritvi protikadilskega zakona pa Canjuga pojasnjuje s tem, da ne morejo nasprotovati dejstvu, da je kajenje škodljivo.