Kadrovski mrk Cerarjeve vlade

UKC pred izbiro novih direktorjev. Kandidira tudi razrešena Bojana Žvan.

Objavljeno
07. december 2015 20.54
mpi*UKC
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Kadrovanje v zdravstvu je za vlado Mira Cerarja neizmerno trd oreh. Glavne ustanove delujejo z vedeji, največja, UKC Ljubljana, bo danes ostala celo brez v. d. generalnega direktorja, tudi pravega strokovnega direktorja nima.

Danes se izteče delovno razmerje Andreju Baričiču, ki je vodil UKC kot v. d. dobre štiri mesece. Odstopil je, ko so se vse vladne politične stranke in tudi premier Miro Cerar izrekli, da ne bodo dali soglasja k njegovemu imenovanju. UKC, ki zadnji dve leti in pol deluje z vedeji, bi tako danes moral dobiti novega. Kdo bi to utegnil biti?

Tomaža Glažarja, ki v imenu vlade vodi svet UKC, včeraj o tem nismo mogli vprašati; zaradi bolezni ga ni bilo v službi, morda ga tudi danes na svet zavoda ne bo. Po neuspelem kadrovanju Baričiča se bo tako morda nehote izognil odgovornosti za novo imenovanje. Na koga bo vlada stavila tokrat, uradno včeraj nismo mogli izvedeti; vladnim članom sveta UKC do sredine dneva ni bilo posredovano še nobeno ime, kot da vlada kandidata še ni imela.

Kdo samodejno nadomesti generalnega direktorja, če ni pravega kandidata, po statutu UKC ni jasno. Logično bi bilo, da svet zavoda pooblasti katerega izmed treh pomočnikov generalnega direktorja: Meto Vesel Valentinčič (pravne zadeve), Ksenijo Ševerkar (finance) ali Bojana Urana (nabave). Ministrstvo za zdravje po naših informacijah ni naklonjeno nobenemu. Druga možnost je, da bi za v. d. imenovali poslovnega direktorja katere izmed klinik. Medtem ko se nekateri v UKC ogrevajo za Matjaža Tavčarja s kirurgije, menda notranji kadroviki SMC navijajo za Zlatka Lazareviča z interne klinike. Možno je, da bo vlada predlagala koga od zunaj, ki pa bo imel velike začetne težave zaradi nepoznavanja UKC.

Svet UKC ima na dnevnem redu tudi imenovanje strokovnega direktorja. Po tem ko je odstavil prof. dr. Sergeja Hojkerja, je za v. d. na predlog stroke imenoval prof. dr. Marijo Pfeifer. Prijavila se je tudi na razpis, a ni jasno, ali izpolnjuje pogoje ali ne. Za to funkcijo statut predvideva štiri leta vodstvenih izkušenj, ima pa le izkušnje vodenja manjšega oddelka. Dokler to ne bo povsem jasno, se utegne v primeru imenovanja Pfeiferjeve druga prijavljena, prof. dr. Bojana Žvan, ki vodstvene pogoje nedvoumno izpolnjuje, pritožiti. Bila je predstojnica oddelka za možganske kapi na nevrološki kliniki, s katerega so jo razrešili zaradi »primera Radan«. Vladi to ni zadostovalo, zahtevala je še razrešitev Hojkerja. Težko si je predstavljati, da bi zdaj razrešeno Žvanovo imenovali za prvo strokovno avtoriteto UKC. Svet zavoda je zaradi »primera Radan« na oddelku Žvanove razrešil tudi glavno medicinsko sestro. Pričakuje se, da bo na to mesto imenoval sedanjo v. d. glavne sestre Nevenko Brolih.