Kaj dogaja ta teden: družinski triatlon, zvočni safari ...

Danes ob 10. uri si privoščite zabavni in pustolovski dan na Celjski koči, družinski triatlon, in se preizkusite v lokostrelstvu.

Objavljeno
06. september 2014 20.46
G. K., Nedelo
G. K., Nedelo

Množično na suho

Danes bo v Ribnici vrvelo, saj bo zaživel 39. sejem suhe robe in lončarstva. Na osrednjem delu se bodo predstavili izdelovalci suhorobarskih in lončarskih izdelkov, v gradu turistična društva in drugi ponudniki turističnih programov, preostale ulice v središču Ribnice pa bodo namenjene drugim prodajalcem. V Rokodelskem centru Ribnica bo tradicionalni rokodelski festival, na katerem se bodo predstavili rokodelci iz vse Slovenije, ki imajo certifikat Art&Craft, pred centrom bo tekmovanje za izbor kraljice suhe robe, v gradu pa kulturni program ter 5. suhorobarske igre.

Več: www.turisticno-drustvo-ribnica.net

Družinski triatlon

Danes ob 10. uri si privoščite zabavni in pustolovski dan na Celjski koči, družinski triatlon, in se preizkusite v lokostrelstvu, spuščanju po poletni drči in plezanju v pustolovskem parku. Tekmovanje bo potekalo v ekipah dveh odraslih in dveh otrok. Če nimate dveh svojih, pripeljite s seboj sosedovega otročka, prijateljevo vnučko, nečaka, nečakinjo ... pa imate ekipo.

Več: www.celjska-koca.si

Originalno po Bledu

Kdor bo danes ob 8. uri v blejskem veslaškem centru Mala Zaka, se bo gotovo udeležil Bollejevega originalnega teka okrog jezera za družine, rekreativce in profije. Najboljšim pripadejo nagrade, pripravljavci so posebej ponosni na kategorijo družin, a pravo dogajanje sledi po teku – druženje in zabava. Ker je udeležba omejena, je udeležencev ravno prav, da pomagajo otrokom Slovenije. Vsako leto na teku zberejo precej sredstev v dobri namen. Letos za projekt 5 tekov, 125 nasmehov.

Več: www.sport-bled.si

Zvočni safari

Danes ob 11. uri v galeriji Kresija na ljubljanski Stritarjevi ob razstavi o Marku Turku, mikrofonih in njegovih napravah, prirejajo delavnico Urbani zvočni safari pod vodstvom Boštjana Perovška, na kateri boste spoznavali zvočno pokrajino. Radovednih ušes nas nese v svet, ki smo ga prej spoznavali samo z očmi. Nenadoma ugotovimo, da ne obstaja samo vidna, temveč tudi zvočna pokrajina. Pošilja nam sporočila, ki smo jih pred tem dojeli le kot spremljevalce vidnih ali pa jih celo preslišali. Urbani zvočni safari nas nauči poslušanja naravnih in urbanih zvokov ...

Več: www.mao.si

Vaje v smehu

Anahata, center sr(e)čnosti, svetovanja in alternativnega zdravljenja iz Celja, vas v torek ob 18. uri vabi na jogo smeha. Sestavljena je iz pisane palete gibalno-vokalnih iger in dihalnih vaj ter globoke sprostitve. Začetne vaje smeha se v skupini kmalu razvijejo v naraven, sproščen smeh, ki pomirja, sprošča in zdravi. S pošteno merico smeha bodo dnevi lepši in bolj prijazni, vaše počutje pa zagotovo boljše.

Več: 041 264 468.

Večer renesanse

V sredo med 18. in 22. uro lahko v gostilni Čot na Pijavi Gorici preživite prijeten večer ob predstavitvi obdobja renesanse v besedi, glasbi, kemiji, hrani in pijači.

Več: 041 611 009

Festival našega filma

Od srede do nedelje bo Portorož središče dogajanja na področju domače filmske produkcije, saj se bodo na platnih Avditorija odvrteli najboljši slovenski filmi preteklega leta, pospremljeni z izborom za otroke, mladostnike in družine, posebnimi projekcijami in bogatim spremljevalnim programom. Ta bo festivalsko ozračje ponesel vse do razstavišča Monfort, obiskovalcem pa ponudil glasbene dogodke, razstave, delavnice, izobraževanja in priložnosti za klepet s filmskimi ustvarjalci.

Več: www.film-center.si

Bazar za male

Od četrtka do nedelje se bodo otroci veselili devetega otroškega bazarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Gre za največji sejem za družine, spomladi v Mariboru, jeseni v glavnem mestu. Staršem ponuja raznovrstne informacije in nakup izdelkov, ideje za počitnice, za otroke pa pripravlja delavnice, športne aktivnosti, Mini ZOO in še kaj.

Več: www.otroskibazar.si

Žogasti pilates

V Klubu Zdravi in Vitalni na koprski Razgledni vedo in vas v četrtek ob 18. uri želijo prepričati, da vsakdanji položaji obremenjujejo hrbtenico, zato je nujna vadba za sprostitev in utrditev mišic ob njej, pa seveda taka, ki utrjuje ves mišični steznik. Pilates z veliko žogo je za tiste, ki že imate težave s sklepi, vretenci, ste pretežki, čutite pomanjkanje mišične mase, nemoč in šibak imunski sistem. Vadite ob glasbi, ogrejete najprej vse večje mišične skupine, nato pa razgibate in utrdite mišice udov, hrbta, medeničnega in ramenskega obroča ter trebuha. Naučite se pravilnega dihanja in sproščanja.

Več: 051 302 813.

Perpetuum, trajnost

Perpetuum je latinski izraz za trajnost in skupni naslov projekta o alternativah v modi in ambientalnem tekstilnem oblikovanju, ki ga v študijskem letu 2013/14 začenja Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Na razstavi v prostorih fakultete, odprejo jo v petek ob 19. uri, v trajnostnem duhu postavljeni v odsluženem kontejnerju, so predstavljeni izdelki študentov, ki izražajo njihova razmišljanja o do okolja prijaznih metodah in konceptih, inovativnih tehnikah in tehnologijah ter etičnosti in odgovornosti ...

Več: www.ntf.uni-lj.si

Lüjpanje kukorce

V petek in soboto se vas bodo pri romanski rotundi v Selu v občini Moravske Toplice razveselili na lüjpanju kukorce. Prireditev je namenjena obujanju spomina na izumirajoče domače opravilo, prikazano na sodoben način. Gre za ličkanje koruze.

Več: 031 329 758

Živeti z morjem

V petek si vaš obisk obetajo na piranski Punti, trgu cerkve Marije zdravja, na etnološki prireditvi Živeti z morjem. Gre za prikaz življenja Mediterancev; kako šivajo in popravljajo ribiške mreže in vrše, kako se preizkušajo v kartah, kako znajo kantati, zaplesati, kako narediti trnke in vabe, kako ustvarijo čudovite izdelke z ročnimi deli, zraven pa se glasno prepričujejo, čakulajo in ob odličnih istrskih vinih in kulinariki poveselijo. Če bo dež, ne bo nič, prestavljeno.

Več: www.svet-skoljk.si

Delavnica rezbarstva

V soboto ob 9.30 vas vabijo v Tehniški muzej Slovenije na delavnico rezbarstva, umetniškega ali obrtniškega oblikovanja lesa z rezilom, namenjenim predvsem olepšavi. Pri rezbarjenju najprej na kos lesa narišejo obliko, ki jo nameravajo izrezljati. Pri delu uporabljajo rezbarske nože in dleta, površino pa na koncu obdelajo z glajenjem, voskanjem, barvanjem ipd.

Več: 01/750 66 72

Ekstremni vikend

Ko se boste prijavili, boste izvedeli, kje vas v soboto v Ljubljani od 7. do 18. ure čaka ekstremni vikend preživetja v naravi. Vas ob besedah survival, bushcraft in adrenalin spreletijo avanture željni mravljinci? Naučite se preživetja v naravi z minimalno opremo, improvizacije z danimi sredstvi, tehnike obvladovanja strahu, mraza, pomanjkanja hrane. Postanite sodobni Robinzoni in se zabavajte – na resen način.

Več: (0)70 849 458.

Kozmetika z velnesom

V soboto oddelek za kozmetiko Visoke šole za storitve organizira 4. festival kozmetike in velnesa v prostorih šole v Ljubljani. Program bo obsegal strokovna predavanja, delavnice in prikaze ter brezplačne kratke storitve in nasvete. V predavanjih bodo predstavljene najnovejše ugotovitve s področja kozmetike in velnesa, med drugim rezultati raziskav na Inštitutu za kozmetiko ter raziskav diplomantk visokošolskega študija kozmetike. Prikazali bodo tudi nastajanje filmskih in gledaliških mask.

Več: www.vist.si

Za deški zbor

V torek in v petek med 16. uro in 17.30 bo v ljubljanskem Uršulinskem samostanu avdicija za Deški zbor Schellenburg. Kulturno društvo Schellenburg vabi dečke, stare od 6 do 14 let oziroma tiste, ki še niso mutirali, da se pridružijo zboru, ki je v lanski prvi sezoni uspešno izvedel več nastopov in samostojni koncert. Kandidati naj pripravijo eno pesem, ki jo bodo na avdiciji zapeli. Zraven naj bo vsaj eden od staršev.

Več: www.ursulinke.rkc.si