Kaj je Drnovšek pisal Napolitanu?

Predsednik SLS Janez Podobnik meni, da bi morala biti slovenska javnost seznanjena z vsebino pisma predsednika republike Janeza Drnovška italijanskemu kolegu Giorgiu Napolitanu.

Objavljeno
27. februar 2007 15.46
Predsednik SLS Janez Podobnik
Ljubljana - Govor italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ob dnevu spomina na žrtve fojb je bil javen in v nekaterih elementih sporen, nanj pa se je s pismom odzval predsednik republike Janez Drnovšek. Kot je na novinarski konferenci danes v Ljubljani menil predsednik SLS Janez Podobnik, pa bi bilo prav, da bi bila slovenska javnost seznanjena z vsebino tega pisma.

Kot je pojasnil, ne gre za to, da bi zahtevali samo pismo, temveč pričakujejo, da Drnovšek javnost seznanil z njegovo vsebino. Po Podobnikovih besedah je glede na to, da je šlo za javen govor predsednika Italije, prav, da se je nanj najprej odzval Drnovšek, narobe bi bilo, če bi to storila najprej vlada.

Ta točka sicer ni bila na dnevnem redu seje vlade, se je pa kot član vlade na govor Napolitana odzval zunanji minister Dimitrij Rupel, katerega odziv je bil po Podobnikovih besedah vsebinski in primeren.

Podobnik se je dotaknil tudi slovensko-hrvaških odnosov. Kot je napovedal, bo SLS, "zlasti ob pobudah kolegov v vladni koaliciji kot tudi nekaterih predstavnikov opozicije", s predlogom resolucije o meji s Hrvaško počakala še nekaj tednov. Želijo namreč, da bi se o tem dokumentu oblikovalo čim širše politično in strokovno soglasje, je poudaril. Spomnil je tudi, da pa se bo na to temo v petek sestal strateški svet na MZZ.

Glede izbire novega guvernerja Banke Slovenija je Podobnik menil, da bi Drnovšek ravnal modro, če bi najprej izčrpal tista imena, ki so se prijavila na to mesto. Kot je dejal, se mu osebno zdi nenavadno, da tistega, ki ga predlagaš, "pošlješ v ring brez upa na zmago".
Sicer je opozoril, da predsednik republike nastopa zgolj v funkciji predlagatelja kandidata za guvernerja centralne banke, ki ga nato izbere državni zbor. Gre za klasično vprašanje odnosa med predsednikom države in DZ, ki je ustavno in zakonsko določeno, je še opozoril Podobnik.

Ob 15. obletnici izbrisa dela prebivalstva iz registra stalnega prebivalstva je Podobnik povedal, da se mnenje SLS o izbrisanih ni spremenilo; stranka kot rešitev tega vprašanja podpira ustavni zakon, je poudaril. Po njegovih besedah bi bilo dobro, če bi se pri tem izognili ideološkim razlogom in se posvetili vsebini. Res pa je, da vladna koalicija za rešitev nima potrebne večine, je dodal.