Kaj za vstop v koalicijo zahteva Andrej Magajna?

Nepovezani poslanec Andrej Magajna je predsedniku vlade Borutu Pahorju danes poslal pismo s svojimi zahtevami, s katerimi pogojuje svoje sodelovanje z vladno koalicijo. Med njimi so spremembe volilne zakonodaje ter umik pokojninske reforme in zakona o malem delu.

Objavljeno
14. februar 2011 13.13
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana - Potem ko so pred dobrim tednom vsi trije nepovezani poslanci poslali predsedniku vlade Borutu Pahorju menda usklajen odgovor na formalno vabilo v koalicijski klub, je včeraj nekaj pomislekov na premiera ločeno naslovil Andrej Magajna. Meni, da je sodelovanje mogoče, vendar le, če vlada popusti pri nekaterih ključnih reformnih zakonih.

Nekdanji poslanec največje vladne stranke SD svoje sodelovanje v vladi Boruta Pahorja pogojuje s spremembami v državnem zboru že sprejete pokojninske reforme in zakona o malem delu, zadržke pa ima tudi do zdravstvene reforme, volilne zakonodaje in vloge države pri izhodu iz gospodarske krize.

Magajna: Levica potrebuje očiščenje!

A ker gre za nekatere ključne vladne projekte, je težko verjeti, da bi lahko imel glas Magajne tolikšno težo, da bi naredil preobrat v razmišljanju, o čemer je prepričan tudi vodja krščanskih socialistov. »Levica potrebuje očiščenje, saj je vpeta v lobije in stare strukture. Na primeru uničevanja arhivov se jasno vidi, kako se ščitijo med seboj,« je še nekaj olja na ogenj prilil Andrej Magajna. Prepričan je, da nam danes vlada nekdanja struktura ZSMS, ki ji je treba reči: »Dovolj vas imamo!«

Neenotni nepovezani

Solistična akcija Magajne pa je neprijetno presenetila vodjo poslanske skupine nepovezanih Franca Žnidaršiča. »O konkretnih pogojih sodelovanja bi se morali najprej poenotiti znotraj poslanske skupine. Kakšna pa so to pogajanja, če jih najprej opravljaš na cesti in se šele nato posvetuješ s partnerji,« se je za Delo spraševal Žnidaršič.

Za danes načrtujejo skupen sestanek, kjer si bodo postavili vprašanje, ali si sploh še lahko zaupajo. »Če ne, je zame skupnih pogovorov konec,« je napovedal nekdanji poslanec Desusa, kar pa ne pomeni tudi konec skupne poslanske skupine, je še dodal Žnidaršič.

SD: razočarani

Predsednik vlade, ki po tem, ko se je Desus odločil ostati v koaliciji, ne potrebuje nujno vseh glasov nepovezanih poslancev, se na pismo Magajne ni odzval. Vendar vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer ugotavlja, da je ravnanje krščanskega socialista Magajne, ki je v parlament prišel s predvolilnim sporazumom s SD, za stranko »dobra šola« o tem, kakšna je prava narava predvolilnih zavezništev. Magajni socialni demokrati ne oporekajo pravice, da je do vlade kritičen. A njegovo sedanje ravnanje kaže, meni Kumer, da je imel že v času, ko so skupaj vodili kampanjo, v resnici ves čas »priprta vrata«. Očitke v pismu Pahorju v SD razumejo predvsem kot nabiranje političnih točk.