Kaj zdravniki delajo ponoči, ostaja skrivnost

Po le šestih mesecih, kolikor je veljala vladna uredba o merilih za ugotavljanje efektivnega in neefektivnega dela v zdravstvu, namerava ministrstvo za zdravje uredbo spremeniti.

Objavljeno
21. marec 2007 07.15
Janez Remškar
Ljubljana – Po le šestih mesecih, kolikor je veljala vladna uredba o merilih za ugotavljanje efektivnega in neefektivnega dela v zdravstvu, namerava ministrstvo za zdravje uredbo spremeniti, je potrdil Janez Remškar z ministrstva za zdravje. Kaže, da je v tem primeru prevladala zahteva zdravniškega sindikata Fides, saj bo nova različica uredbe – tako Remškar – enaka tisti, ki je bila že lani usklajena s Fidesom, nato pa spremenjena v medresorskem usklajevanju. Tako bo Fides, kot kaže, »zmagal« tudi v prvem merjenju moči s kandidatom za direktorja zdravstvene blagajne Samom Fakinom, ki zagovarja sedanjo vladno uredbo.

Spomnimo, da je ministrstvo za zdravje lani namenilo za dežurstvo v bolnišnicah dodatne 1,6 milijarde tolarjev. Po prvih ocenah je to prenizek znesek, tako da ga bo verjetno treba zvišati na približno 2,2 milijardi tolarjev (9,1 milijona evrov). Hkrati se je lani vlada odločila ugotoviti, koliko zdravniki dejansko delajo v dežurstvih, in določiti, katera dežurna delovna mesta mogoče niso potrebna. Pri merjenju aktivnosti se je že zataknilo, pri določanju potrebnih dežurnih mest, kar ravnokar pripravljajo bolnišnice, pa zaplet še lahko pričakujemo.

Več preberite v današnji izdaji tiskanega Dela.