Kajenje omejeno tudi v vozilih?

V Cindi Slovenija podpirajo novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Menijo pa, da predlog potrebuje dopolnitve in poudarek na pomoči pri opuščanju kajenja.

Objavljeno
09. januar 2007 13.56
Se bo število kadilcev zmanjšalo?
Ljubljana - V Cindi Slovenija, mednarodnemu programu, namenjenemu ohranjanju in krepitvi zdravja ter preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni, podpirajo novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki jo je ministrstvo za zdravje minuli teden dalo v javno obravnavo. Menijo pa, da predlog potrebuje dodatne dopolnitve in poudarek na pomoči pri opuščanju kajenja. Zato med drugim predlagajo, da bi v novelo vključili prepoved kajenja v osebnih vozilih, kadar je sopotnik v avtomobilu oseba, mlajša od 18 let.

Poleg tega v Cindi Slovenija predlagajo tudi, da bi se v novelo zapisalo obvezo, da morajo proizvajalci tobačnih izdelkov na embalaže tobačnih izdelkov zapisovati številko svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja, kot je to praksa v nekaterih drugih državah.

Prepoved kajenja v javnih in delovnih prostorih

Naj spomnimo, da je ministrstvo za zdravje 3. januarja v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, na katerega do 20. januarja sprejemajo pripombe. Največja novost novele je že dolgo napovedovana razširitev prepovedi kajenja v javnih in delovnih prostorih. Novela pa ne vključuje več izjem, ki jih dopušča sedaj veljavni zakon glede kajenja v za ta namen ločenih prostorih.

Predlagajo tudi prepoved kajenja na območju odprtih javnih športno rekreativnih površin, tudi na otroških igriščih in v 50-metrskem pasu okoli vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanov, ter prepoved proizvodnje in prodaje sladkarij, prigrizkov, igrač ali drugih predmetov v obliki tobačnih izdelkov.

Delovna mesta brez dima

S tem želijo predlagatelji novele odpraviti nedoslednost sedanje ureditve, ki po eni strani daje zaposlenim pravico, da se jim omogoči delo v prostorih, kjer zrak ni onesnažen, istočasno pa dovoljuje kajenje v javnih prostorih, kjer so zaposleni, če delajo na takšnem delovnem mestu v javnem prostoru, proti svoji volji izpostavljeni škodljivim vplivom tobačnega dima.

Zato predlagano besedilo dopušča kajenje le v prostorih, kjer zaposleni ne morejo biti izpostavljeni s tobačnim dimom onesnaženemu zraku. Kot izjemo popolni prepovedi kajenja predlog novele navaja odprte javne in delovne prostore, posebej za kadilce določene hotelske sobe, bivalne prostore v socialnih in drugih varstvenih zavodih, bivalnih skupnostih in zaporih, kadar v njih živijo samo kadilci, ter kadilnice. V slednjih se zaposleni lahko zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi.