Kako boleča bo notranja reorganizacija zdravstva

V teh dneh se bosta v obeh Univerzitetnih kliničnih centrih (UKC), ljubljanskem in mariborskem, opravila dva upravna nadzora, na temo vodenja čakalnih seznamov. Sklepa o imenovanju članov nadzornih komisij sta že podpisana.

Objavljeno
21. februar 2011 10.23
Diana Zajec, notranja politika
Diana Zajec, notranja politika
Ljubljana – »V slovenskem zdravstvu sicer res opravimo 12 milijonov pregledov na leto, toda ljudi žuli skoraj 232.000 tistih, ki so še vedno na čakalnih seznamih. Nekateri med njimi resnično nedopustno dolgo čakajo na različne preiskave in posege. To stanje je treba odpraviti. Od tega ne bomo odstopali,« trdi minister za zdravje Dorjan Marušič, ki namerava v poldrugem mesecu skupaj s svojo ekipo in vodstvi zdravstvenih institucij poiskati najboljši recept za odpravljanje nepravilnosti v sistemu.

Na tej osnovi bodo spisane in podpisane pogodbe za financiranje zdravstvenih programov v tem letu; sklep o razpisu za letošnje programe je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sprejel pred nekaj dnevi. »Ta hip smo, kjer smo. Lahko vztrajamo pri cepetanju na mestu in pri negovanju vrtičkov – ali pa se odločimo za korenito spremembo,« pravi generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Pri tem poudarja, da »pacienti vedo, kaj se dogaja in kaj bi bilo mogoče izboljšati«. Ker pri finančnih prispevkih, namenjenih zdravstvu, po Fakinovih besedah še vedno ni mogoče pričakovati nič drugega kot »vožnjo po robu«, je nujna notranja reorganizacija zdravstva.

»Trenutno še čistimo z metlo, v naslednji fazi pa pridejo na vrsto strokovni nadzori,« poudarja Dorjan Marušič, ki vodstva bolnišnic opozarja na mesec in pol zamude pri prečiščevanju čakalnih seznamov in krajšanju čakalnih dob. »Ko bomo prišli pred poslance z oceno, da je treba povišati prispevno stopnjo, bomo morali imeti v rokah realne, ne več 'hišnih' številk,« dodaja.

Kaj pomeni, če nekdo, ki nujno potrebuje operacijo žolčnih kamnov, nanjo čaka že precej dlje kot 1000 dni? »Izvajalec, ki nam je posredoval ta podatek, bi se moral vprašati, kaj je s tem pacientom – je sploh še živ ali je morda čudežno ozdravel,« opozarja Biserka Simčič, vodja sektorja za kakovost in varnost v sistemu zdravstvenega varstva, ki deluje v sklopu ministrstva za zdravje. Tako izrazitih odstopanj ni veliko, mnogo preveč pa je čakajočih nad še dopustno čakalno dobo.

V vseh takšnih primerih – pri čemer je vendarle treba poudariti, da so v nemalo bolnišnicah družno »zagrizli« v novosti in že marsikaj popravili – bo nujna pospešena uskladitev čakalnih dob po pravilniku. Dogovor mora biti sprejet do 1. aprila.