Kako na izlete po Alpah z javnim prevozom

Uporaba javnega prevoza v Alpah je še vedno slabo prepoznavna, zato je izšla že deveta knjižica Vozni redi v Alpah.

Objavljeno
31. maj 2017 16.36
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Knjižica vsebuje 71 prog avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah in tudi prog onkraj meja, za nameček poleg tega pa tudi nabor kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov.

»V slovenskem alpskem prostoru na žalost še vedno naletimo na slabo povezanost nekaterih območij z javnim potniškim prometom, kot na primer v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dejstvo, ki se ga morajo zavedati predvsem akterji in odločevalci na prometnem področju, je, da je spreminjanje potovalnih navad dolgotrajen proces, ki mora slediti potrebam lokalnega prebivalstva,« poudarja Tina Markun iz Triglavskega narodnega parka (TNP).

Občine se povezujejo in uvajajo lokalne avtobuse »hop on-hop off«, ki tako lokalnemu prebivalstvu kot turistom olajšajo mobilnost med občinami in znotraj njih, dodajajo v TNP: »Kljub vloženi energiji in viziji pa interes občin, domačinov, turističnih delavcev in turistov žal ni dovolj, da bi prebil okostenelost odgovornih deležnikov na državni ravni. S tem projektom želimo zato dregniti in spodbuditi sodelovanje različnih vpletenih na vseh ravneh od lokalne do državne ravni.«

Tokrat so pomen trajnostne mobilnosti v alpskem prostoru prepoznali CIPRA Slovenija, Stalni sekretariat Alpske konvencije, Slovenska turistična organizacija, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Kärnten Bus, lokalne turistične organizacije Bled, Bohinj, Bovec, Idrija, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranj, Kranjska Gora, Ljubljana, Luče, Maribor, Preddvor, Radovljica, Slovenj Gradec, Solčavsko, Sotočje in Tržič.

Knjižica je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku ter v elektronski obliki na spletnih straneh CIPRE Slovenija, Planinske zveze Slovenije in vseh partnerjev. Dostopna je tudi prek QR-kode. Knjižica je letos dobila nadgradnjo z dodanimi tremi žičnicami in štirimi progami doma in v tujini. Naklada je 5000 izvodov z večjim deležem izvodov v angleškem jeziku.

V sklopu akcije Ogenj v Alpah je izšla tudi brošura Zapeljan v gore s predlogi za pohodniško-kolesarske izlete v gore na trajnostni način. V njej je zbranih 14 pohodniško-kolesarskih izletov, ki so dostopni z vlakom, avtobusom in kolesom na območju Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Škofjeloško-Cerkljanskega hribovja in Julijskih Alp.

»Veliko potencialih izletov v zloženki ni predstavljenih, zato so obiskovalci gora povabljeni, da raziščejo vozne rede in se na izlete odpravijo trajnostno. Predlagani izleti so izbrani tako, da so časovno izvedljivi znotraj veljavnih voznih redov javnega potniškega prometa, ki so dostopni v knjižici Vozni redi v Alpah,« dodaja.