Kako učinkovito upravljati z obalnimi in morskimi viri

Napovedali so nove projekte, s katerimi bo mogoče natančneje meriti pritiske na okolje.

Objavljeno
18. september 2013 20.40
suligoj/koper in ankaran
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Pred sredozemskim Dnevom obale so predstavniki vlade in primorske univerze ter državne, zasebne in nevladne organizacije danes v Pretorski palači predstavile delo in dosežke pri izvajanju Barcelonske konvencije. Mitja Bricelj, slovenski koordinator izvajanja Barcelonske konvencije, je ob tem napovedal nove projekte, s katerimi bo mogoče natančneje meriti pritiske na okolje.

»Na nas je, da bomo uporabili vsa orodja, ki jih pridobivamo v številnih projektih na to temo. Sektorski načrti doslej niso dovolj upoštevali ranljivosti obale. Načrtovanje razvoja ob morju bo v prihodnje moralo bolj upoštevati naravne vire in njihovo obremenjenost,«"je dejal Mitja Bricelj.

Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje, je napovedal spremembe v dveh načrtih upravljanja z vodami Podonavja in Jadrana. »V teh načrtih niso primerno popisani vodni viri in rezervacije vodnih virov za različne namene. Oba načrta bomo morali uskladiti z evropskimi direktivami, saj v to področje vlagamo stotine milijonov evrov.« Pitna voda za prebivalstvo in čiščenje odpadnih vod bodo prednostni projekti, ki jih bo mogoče tudi v naslednji evropski finančni perspektivi financirati iz kohezijhskih sredstev, ne glede na razpoložljiva sredstva, je dejal minister Židan in dodal: »Protokol o celovitem upravljanju z obalo, ki ga je Slovenije prva ratficirala že pred štirimi leti, mora postati del načrta upravljanja z vodami«.

Dejan Židan je povedal tudi, da se je danes srečal s predstavniki Sklada kmetijskih zemljišč in županom izolske občine Igorjem Kolencem, da bi se dogovorili, o tem, kako razrešiti zaplet, ki je nastal zaradi spornih pomožnih objektov na državnih kmetijskih zemljiščih: »Ministrstvo ne želi škoditi tistim, ki res obdelujejo državno zemljo. Dogovoriti se želimo, da jo bodo do uskladitve občinskih aktov še naprej lahko normalno obdelovali,« je dejal Židan.