Kakovost na preizkušnji

Dobavitelj operacijskih miz Sordina se je po analizi napak in po posvetu z izdelovalcem odločil, da bo vse operacijske mize iz te serije zamenjal z novimi.

Objavljeno
04. april 2007 23.30
Ljubljana, Novo mesto – »Ne moremo reči, da gre za navadno napako. Nikakor pa ne gre za okvaro, saj operacijska miza tudi s to napako še vedno nemoteno deluje in v ničemer ne vpliva na varnost pacientov,« pravi direktor podjetja Soča oprema Bojan Bokalič, ki je v minulem letu slovenskim bolnišnicam po dolgem čakanju in napornih procesnih zapletih dobavil operacijske mize. Za te še danes zagotavlja, da so kakovostne in tako rekoč neoporečne. Po njegovi oceni zamenjava operacijskih miz ni nujna, a jo v novomeški bolnišnici nameravajo izpeljati še ta mesec.

Kot trdi Bokalič, so vsi postopki z dobavo, namestitvijo in zagonom operacijskih miz v vseh bolnišnicah potekali po programu, povsod naj bi tudi zagotovili kakovosten servis s kratkim odzivnim časom, pa tudi sicer je bilo po njegovi oceni »problemov zelo malo. Poleg težav, ki niso nič nenavadnega, ko v bolnišnico pride nova, sodobnejša in za uporabo zahtevnejša oprema, smo imeli tudi nekaj intervencij (predvsem v splošni bolnišnici Novo mesto), ki pa niso bile povezane z nepravilno uporabo miz. Poglavitni vzrok teh intervencij je bila odprava napake v tovarniški nastavitvi hidravličnega sistema pri mizah

Intervencije njihovih serviserjev v bolnišnicah so bile bojda kratke, trajale so komaj nekaj minut, »in v ničemer niso vplivale na normalen potek dela v operacijskih blokih. Pri vsakem posegu smo preprosto zamenjali ploščo ali steber operacijske mize – in to bodisi med operacijo bodisi po končanem programu,« dodaja Bokalič.

Nove mize predvidoma že aprila

Vodstvo Splošne novomeške bolnišnice, ki je začelo pet novih operacijskih miz uporabljati osmega januarja letos, je ministrstvu za zdravje predlagalo, naj v skladu s pogodbo poskrbi za njihovo zamenjavo, saj so se že večkrat pokvarile. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto dr. Josip Smodej je dejal, da zaradi okvar na operacijskih mizah pri rednem programu ni bilo bistvenih izpadov operacij. V novomeški bolnišnici namreč na novih mizah opravijo od 30 do 35 operacij na dan. Povedal je tudi, da je pet miz, katerih naročnik je ministrstvo za zdravje, stalo dobrih 80.000 evrov, kvarile pa so se večkrat, pri čemer so bile okvare vedno enake. Zanikal je, da v teh primerih niso več klicali serviserjev dobavitelja podjetja Soča opreme, ki je mize kupilo pri italijanskem izdelovalcu Sordina: »Res je, da imamo domačega vzdrževalca, ki je navzoč v bolnišnici in je tehnično gledano vedno blizu, toda ob napakah smo vedno poklicali dobaviteljevega serviserja.« Smodej je še dodal, da se je le enkrat zgodilo, da so morali bolnika zaradi okvare z ene operacijske mize premakniti na drugo.

Več preberite v četrtkovem tiskanem Delu!