Kalili bodo tudi strojne tehnike

Z novim tehničnim programom si želijo bodoče inženirje zadržati v lokalnem okolju ali državi.

Objavljeno
18. januar 2017 10.49
bmo*TKK Srpenica
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Gimnazija Tolmin bo za prihodnje šolsko leto lahko razpisala nov tehnični program, je potrdilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na zadovoljstvo vodstva edine posoške srednje šole in predvsem tamkajšnjega gospodarstva bodo v Tolminu izobraževali strojne tehnike.

Gimnazija letos poučuje 180 dijakov, nov program pa bo izvajala kot dislociran oddelek novogoriškega tehniškega šolskega centra, če bo vpis presegel 15 dijakov. »Splošne programe bodo izvajali učitelji Gimnazije Tolmin, od tod naprej pa smo zelo hvaležni za pripravljenost, sodelovanje in pomoč Šolskemu centru Nova Gorica, ki bo ponudil vse učitelje strokovnih predmetov. Veliko opreme že imamo, del praktičnih vaj pa bo vsaj v začetni fazi izveden v delavnicah v Novi Gorici,« je napovedala ravnateljica Branka Hrast.

Podpora občin in gospodarske zbornice

Pobuda o tehničnem programu v Tolminu je prišla iz gospodarskih vrst, kjer so med največjimi delodajalci Letrika Mahle v Bovcu, TKK Srpenica, Mlekarna Planika ter tolminska Metalflex in Hidria AET. Širitev so podprle še tri zgornjeposoške občine in gospodarska zbornica, na koncu pa je vse skupaj očitno prepričalo šolsko ministrstvo, ki dodatni širitvi zaradi že tako prevelike državne šolske mreže ni naklonjena.

»Ko se bo program razvijal, želimo pristopiti tudi z urejanjem učilnic, dodatnega praktičnega dela, in če bo treba, tudi s štipendiranjem v tej zgodnji fazi študija,« napoveduje direktor Hidrie AET Rudi Kragelj in dodaja: »Prihodnje leto načrtujemo novih deset zaposlitev, potem pa nove v prihodnjih letih skladno s strategijo rasti in uvajanjem novih inovativnih izdelkov. Na drugi strani pa vemo, da samo v Nemčiji potrebujejo več kot štiri milijone inženirjev. Naša naloga in poslanstvo sta, da tukajšnje bodoče inženirje zadržimo v Sloveniji ali v lokalnem okolju.«

Nov program je dobra novica tudi zaradi skrb vzbujajočega vpisa na gimnazijo, ki že dalj časa išče rešitve zaradi majhnega števila otrok v Posočju. V šolskem letu 1963/1964, ko je nekdanje tolminsko učiteljišče dobilo program splošne gimnazije, je zgornjeposoške osnovne šole končalo 447 učencev. Medtem ko jih je bilo še predlani 170, je lani osnovno šolanje končalo le 133 učencev in približno tretjina se jih je vpisala na Gimnazijo Tolmin.