Kam po rabljene učbenike?

Danes in jutri so sejmi v ljubljanski Rožni dolini in BTC.

Objavljeno
06. september 2013 11.30
mpi_ucbeniki
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Srednješolci, ki želijo učno snov predelovati v svojih učbenikih, si lahko danes in jutri rabljene učne pripomočke, kupijo na sejmu, ki se je letos preselil na veliko igrišče v Rožni dolini.

Tradicionalni projekt Zveze študentskih klubov Slovenije (ŠKIS) bo danes od 12.00 do 17.00, jutri pa od 10.00 do 15.00.

Že drugič bo sočasno tudi dobrodelna akcija zbiranja šolskih potrebščin. Letos so jo pripravili v sodelovanju z ljubljanskim združenjem rdečega križa, saj bodo zbirali tudi šolske potrebščine in prispevke za socialno ogrožene šolarje. Vse, ki bi želeli podariti šolske potrebščine, naprošajo, da jih prinesejo s seboj.

Rabljene učbenike ponujajo tudi drugi

Komplet novih učbenikov za srednje šole lahko stane tudi do 300 evrov, zato se marsikdo odloči za nakup rabljenega učbenika, še posebej, ker je treba že za delovne zvezke in druge nujne šolske potrebščine v povprečju na šolarja odšteti okoli 100 evrov.

Njihova ponudba se širi, saj je v ta namen v začetku septembra začel delovat tudi portal Molj, kjer lahko uporabniki izbirajo med ponudbo učbenikov in drugih šolskih pripomočkov za osnovne, srednje šole in visoke šole. Trenutno je objavljenih štiristo oglasov.

Sejem rabljenih učbenikov so pripravili tudi v ljubljanskem in novomeškem BTC. V prvem se je sejem začel že včeraj in se bo končal jutri, v drugem pa se je začel na prvi šolski dan in končal včeraj.

Rabljeni učbeniki so na voljo tudi na oglasnem portalu Bolha, na namenskem portalu Svoj svet, podrobnejši podatki o trgu z rabljenimi učbeniki pa so na voljo tudi na portalu Lo.polis.

Dijaki (in osnovnošolci) lahko sicer učbenike nabavijo tudi prek šolskih skladov, vendar morajo te ob koncu leta vrniti nepoškodovane, kar pomeni, da v njih ne smejo poljubno označevati besedila.

Osnovnošolci si lahko učbenike izposodijo brezplačno, srednješolci pa morajo plačati izposojevalnino, ki pa ne sme biti višja od tretjine nabavne cene.

In kaj menijo o (ne)rabljenih učbenikih starši?

Njihova mnenja se razhajajo. Nekateri prisegajo, da morajo imeti otroci svoje knjige, da lahko po njih podčrtavajo in dopisuje informacije in se tako lažje učijo. Poleg tega jim v tem primeru ostanejo tudi za poznejša leta, če morda kdaj zaškriplje oziroma je treba znanje obnoviti.

In so drugi starši, ki se jim zdi nakup nesmiseln ali pa si ga preprosto ne morejo privoščiti.

Rešitev je izposoja učbenikov iz učbeniškega sklada na njihovi šoli.

»Ko smo se lani doma odločili, da se za prvi letnik gimnazije 'spodobi' imeti lastne učbenike, sem se na blagajni ob plačilu skoraj sesedla. Ker je fant skozi leto ugotovil, da so njegove knjige ostale skorajda nedotaknjene, znanje pa na srečo v glavi in na izpiskih, smo si letos spet pomagali z učbeniškim skladom,« je povedala Maruša, mama dveh osnovnošolcev in gimnazijca.

Zgolj za delovne zvezke, ki se jih seveda ne izposoja, je iz njihovega družinskega proračuna konec avgusta šlo 300 evrov.