Kam s smetmi akcije Očistimo svet?

Pobrani odpadki bodo občinam povzročali sive lase.

Objavljeno
02. marec 2012 20.55
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Cerknica − Občine Bloke, Cerknica in Loška dolina se v akcijo Očistimo svet v enem dnevu verjetno ne bodo mogle vključiti, saj ne vejo, kam bi lahko odpeljali v akciji zbrane odpadke. V proračunih denarja za to ni.

»Vemo, da je treba smeti počistiti, ni pa prav, da si nekateri pripenjajo medalje na račun stroškov, ki jih prepuščajo drugim,« je soočanje s težavami, ki jih Notranjcem povzroča akcija Očistimo svet v enem dnevu, za Delo komentiral župan občine Loška dolina Janez Komidar.

Odlagališče odpadkov pri Rakeku, na katerega je cerkniško komunalno podjetje odlagalo mešane komunalne odpadke iz občin Blok, Cerknica in Loška dolina, je zaprto že poldrugo leto, odločbo o zaprtju odlagališča pa imajo tudi v občini Logatec, kamor odvažajo mešane komunalne odpadke po zaprtju rakovške deponije.

»Soočamo se z vprašanjem, kam z dnevnimi odpadki. Kaj bomo šele z veliko količino odpadkov, ki bodo zbrani v akciji? Od upravljavca deponije v Logatcu ne dobimo zagotovila, da jih bodo brezplačno sprejeli,« je za Delo pojasnil cerkniški župan Marko Rupar. Na občini Cerknica so preračunali, da bi jih čistilna akcija po zamislih Ekologov brez meja stala približno 30.000 evrov. Za prevoz in odlog tone odpadkov na logaško deponijo Ostri vrh Cerkničani plačajo 110 evrov (brez DDV), večino tega stroška pa zaradi nedovoljenega povišanja cen te storitve krije občinski proračun. Poleg tega, je opozoril Rupar, bodo morali v prihodnjih dveh letih iz proračuna odriniti še 360.000 evrov za sanacijo odlagališča pri Rakeku.

»Dodatna težava je, da je treba odpadke pred odlaganjem sortirati, česar pa po izkušnjah iz akcije leta 2010 ni mogoče izvesti. Občine nimamo lastnih separatorjev. Sortiramo lahko le odpadke na izvoru, na ekoloških otokih, ne pa na primer kupov odpadkov v gozdu. Nihče še ni povedal, kdo bi moral pokriti stroške akcije, saj tega stroška v proračunih nismo načrtovali. Tudi zaradi tega se bojimo, da bomo morali sodelovanje v akciji odpovedati,« je dejal Rupar, ki v imenu vseh notranjskih občin organizatorje in vlado sprašuje, čigavi bodo stroški akcije.

Cerkniški župan še meni, da takšne akcije sploh ne bi bile potrebne, če bi inšpekcijske službe ustrezno delovale. Po drugi strani »pa z njimi ljudi dodatno spodbujamo odlaganje odpadkov na črno, saj vedo, da bo vsake toliko časa izpeljana prostovoljna akcija«. Na ravni občine imamo ločevanje odpadkov na izvoru in odvoz dokaj dobro urejeno, je še povedal cerkniški župan, zato bi denar namesto za navedene akcije raje namenili za izboljšanje javne službe. Organizatorje akcije Očistimo svet v enem dnevu smo seznanili z vprašanji, ki jih postavljajo notranjski župani, a nam do zaključka redakcije niso odgovorili.