Kamničani po desetih letih še vedno brez kipa usnjarja

Občina išče odgovorne ter razmišlja o postavitvi kopije in ovadbi ZIL, inženiringa, investitorja soseske Mali grad.

Objavljeno
14. januar 2014 22.38
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik – Danes bo na občinski seji komisija predstavila ugotovitve o izginotju bronastega kipa Usnjar – talec, ki je pred gradnjo soseske Mali grad stal na zemljišču, ki je pripadal javnemu dobremu, pred tovarno Utok. Niti deset let po dogodku krivci še niso odkriti, občina pa razmišlja o izdelavi kopije in kazenski ovadbi investitorja gradnje, ker menda ni poskrbel za ustrezno zaščito kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Ne ve se točno niti to, kdaj je bil ukraden

»Podstavek čaka in skrajni čas je, da se zadeva uredi,« pravi Renata Pamić iz kranjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Ukradeni kip je bil delo akademskega kiparja Borisa Kalina iz leta 1946 in je po izledkih policije izginil med drugo polovico leta 2003 in marcem 2004.

ZVKD je občini Kamnik predlagal izdelavo kopije talca na podlagi originalnega modela, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine v Ljubljani. Pamićeva poudarja, da je bil kip ukraden z deponije podjetja Žurbi team v Kamniku kljub pisnim zahtevam in navodilom investitorju soseske Mali grad ZIL inženiringu, da mora kip zaščititi in deponirati. »Naša služba je naredila vse, kar je lahko: občini smo posredovali vse podatke še preden je bila komisija ustanovljena.«

Ali bo občina plačala nov odlitek kipa in bo kazensko ovadila odgovorne v družbi ZIL inženiring in morebitne druge, kar predlaga župan Marjan Šarec na podlagi poročila komisije, ki jo je vodila podžupanja Julijana Bizjak Mlakar, bo znano predvidoma danes, ko bo o tem odločal občinski svet.

Teja Mankoč Šolar iz ZIL inženiringa, investitorja prve faze soseske Mali grad, je v obsežnem odgovoru za Delo pojasnila, da njihova družba za izginotje spomenika ni odgovorna ter da je krajo takoj prijavila policiji in občini posredovala vso dokumentacijo.

Med dokumenti je izpostavila dopis Območnega združenja borcev in udeležencev NOB Kamnik družbi Žurbi team z dne 2. 4. 1998, iz katerega izhaja, da je združenje aktivno sodelovalo in bilo v neposredni zvezi z izvajalcem rušitvenih del Žurbi team s ciljem, da se zadeva strokovno uredi skladno z navodili ZVKD. »Strokovni umik spomenika je bil dolžan izvesti Žurbi team, ki bi moral poskrbeti za njegovo demontažo, strokovno restavriranje in ustrezno deponiranje pred pričetkom rušitvenih del,« trdi predstavnica ZIL inženiringa.

ZIL inženiring »pozabil« na zavezo?

Upravna enota Kamnik je februarja 2005 ZIL izdala uporabno dovoljenje za stanovanjski blok s pripadajočo infrastrukturo (prva faza), in to je bilo, kot poudarja podžupanja Julijana Bizjak Mlakar, izdano z obrazložitvijo. »ZVKD je decembra 2004 obvestil upravno enoto, da so od ZIL dobili zavezo, da bodo izpolnili obveznosti postavitve manjkajočega bronastega dela spomenika. Upravna enota je v izdani odločbi navedla, da bo postavitev spomenika pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja za objekte, ki bodo dokončani v drugi fazi,« je povedala podžupanja in dodala, da se je na območju Utoka prelivalo ogromno denarja, 30.000 evrov za kulturni spomenik pa da je očitno za odgovorne previsok znesek. »Strašljivo je, kako sta pohlep in zasebni interes v Sloveniji tudi na področju kulture povozila javni interes, zaradi česar smo Kamničani izgubili neprecenljiv spomenik. Nedopustno je, da je povrnitev naše neprecenljive kulturne dediščine odvisna od hitrosti, zmožnosti ali dobre volje zasebnega investitorja.«