»Kamp, žičnice in kopališče so nujni.«

Janez Hrovat, novi župan Kranjske Gore žičnice na Vitranc ne upa napovedati.

Objavljeno
13. oktober 2014 20.10
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – Janez Hrovat bo Kranjsko Goro vodil prihodnji štiriletni mandat, pri tem pa lahko računa tudi na podporo osmih svetnikov njegove Alpske liste v občinskem svetu, ki ima 16 mest. Napoveduje pomoč žičničarjem, turistični razvoj celotne doline, ureditev kopališča Jasna ter naskok na drugi županski mandat.

»Žičnice Vitranc dve ne upam napovedati, saj gre za velik projekt s številnimi podvprašanji,« pravi Janez Hrovat, 49-letnik, ki je v politiko vstopil kot podjetnik in gostinec, ki delo daje 17 delavcem. Je oče dveh hčera, ki se šolata za delo v turizmu. »Meta je perspektivna smučarka«, je ponosen.

Na kaj boste ponosni leta 2018, ko sem vam bo iztekel županski mandat?

V Jasni bo zgodba, v Mojstrani bo urejen osrednji trg in zgrajena nova neprofitna stanovanja, parkirišče na Dovjem bo urejeno skupaj s cesto skozi vas, v Martuljku ali v Kranjski Gori bomo uredili kamp. Urejen bo tekaški center v Planici ali v Ratečah, kjer bo na mejnem prehodu urejena vstopna točka v Slovenijo in v občino.

Poleti se je pokazalo, da v Kranjski Gori manjka dodatna ponudba, turistično društvo pa snuje načrte za ureditev kopališča v Jasni. Je to priložnost?

Kamp, žičnice in kopališče so nujni brez filozofiranja. Zasebnikom je treba pomagati s prostorskimi načrti.

RTC žičnice Kranjska Gora so se z bankami dogovorile za reprogram bančnih posojil, kljub temu negotovost ni odpravljena. Jim boste pomagali?

Občina bo aktivna sodelovala ter poskušala aktivirati lokalno prebivalstvo in gospodarstvo za vključitev v lastniško strukturo žičničarskega podjetja, poskušala bo pridobiti strateškega partnerja. Vse v dogovoru s sedanjimi lastniki in bankami.

Bo občina pomagala finančno?

Najprej moram uradno prevzeti županovanje in pregledati finančno stanje. Dolgoročnega vlaganja občine ne izključujem.

Je gradnja žičniške povezave na vrh Vitranca potrebna?

Ni le potrebna, ampak nujna. Vitranc je vsaj tako atraktiven kot Višarje ali Vogel, tako za smučarijo kot razgledna točka za poletje.

Od prenove hotela Razor je investitor odstopil, podobno je v primeru hotela Erika v Jasni, prazen je apartmajski objekt ob jezeru Jasna. Kako boste privabili investitorje?

Vsi objekti so v zasebni lasti in občina lahko le s celostnim razvojem gospodarstva, turizma in kmetijstva pripomore, da se bo destinacija začela bolje tržiti in bo bolj zanimiva za turiste, objekti pa bodo začeli služiti svojemu namenu.

Boste zaračunavali uporabo tekaških prog?

Možno je, da se zadeva nadgradi, da se kakovost ponudbe dvigne ter da se zakon, ki to omogoča, začne izvajati. Sprememb ne bo čez noč, saj se je treba o tem dogovoriti z vsemi deležniki.

Bivši župan Jure Žerjav vam je očital drago volilno kampanjo. Koliko vas je stala?

Vse po zakonu. Uporabili smo svoje znanje in ideje. Kampanjo smo zasnovali bolj emocionalno, zanjo sem porabili 2500 evrov.

Napovedujete spremembe v občinski upravi?

Sprememb ne bo. Bom pa pripeljal svojega direktorja občinske uprave. Za zdaj se pogovarjam s tremi kandidati.

Kako komentirate očitke, ki se pojavljajo v delu javnosti, češ da s svojim gostinskim podjetjem poslujete po domače, torej da ne izdajate računov, in da imate brez dovoljenj zgrajen prizidek pri domači hiši. Takoj po volitvah je bivši župan Jure Žerjav javno vprašal direktorja TNP ali je bila Tonkina koča pod Vršičem, ki ste jo odprli nedavno, odprta skladno z zakonom o TNP.

To je pesem užaljenega ptiča. Vse negiram. Nikoli nisem bil pravnomočno obsojen, vse sem zaslužil pošteno in vse z veseljem vračam v to dolino.