Kampanja Za vse družine! proti diskriminaciji

Zagovorniki novega družinskega zakonika, ki so v petek začeli kampanjo Za vse družine!, se zavzemajo za to, da ne bi bila diskriminirana nobena od družinskih oblik, je sporočil pobudnik kampanje Mitja Blažič.

Objavljeno
24. oktober 2009 14.17
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Kot navaja Mitja Blažič, je v javni razpravi novi predlog družinskega zakonika, ki v ospredje postavlja skrb za otroka in njegovo dobrobit. Družinski zakonik bo, ko bo sprejet, tudi otrokom v istospolnih družinah omogočal enako zaščito in enake pravice kot otrokom v heteroseksualnih družinah, meni.

"Po sprejetju bodo otroci v gejevskih, lezbičnih in transspolnih družinah končno lahko deležni skrbi in varstva obeh staršev, socialnega in biološkega," poudarja Blažič in dodaja, da bo družinski zakonik istospolnim parom podelil enake pravice kot raznospolnim, s čemer bo izpolnjena tudi zahteva ustavnega sodišča, ki je parlamentu naložilo odpravo neustavnosti 22. člena zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti.

V podporo vladnim prizadevanjem za odpravo vseh institucionalnih oblik diskriminacije in za gradnjo države vseh državljank in državljanov so pripravili kampanjo Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.

"Gre za kampanjo aktivnih državljank in državljanov, ki so jim pravice vseh otrok primarno vodilo in jim ni vseeno za ustavno varovane človekove pravice in svoboščine vseh, ki živimo v Sloveniji," pojasnjuje Blažič.

Kampanja je nastala spontano, brez finančnih sredstev, brez velikih institucij v ozadju, kot inkluzivna državljanska pobuda spoštovanja vseh. Temelji na sodobnih brezplačnih medijih in prostovoljstvu, predvsem pa močnemu prepričanju, da boja za pravice vseh otrok, za človekove pravice dolgoročno ni mogoče izgubiti, opozarja Blažič.

Na Facebooku se je kampanji Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice. v manj kot mesecu pridružilo 4000 ljudi, ki pošiljajo fotografije svojih raznolikih družin za izdelavo plakata kampanje. Počasi se bodo začele tudi ostale aktivnosti.

V ponedeljek bo v Ljubljani okrogla miza Otrokove pravice vsem otrokom! Na njej bo v. d. direktorice direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Ana Vodičar podrobneje prestavila novosti družinske zakonodaje, sledil pa bo pogovor z ustavnim pravnikom, specialistom za človekove pravice Andražem Terškom, s predstavniki in predstavnicami istospolnih družin in LGBT nevladnih organizacij in z ostalo zainteresirano javnostjo.