Kampanjo Jankovića je plačevala Electa

Pregled poročil o financiranju volilnih kampanj prvega kroga lokalnih volitev razkriva zanimivo predvolilno poslovanje Zorana Jankovića. Poročila Franceta Arharja pa ni mogoče najti.

Objavljeno
23. december 2006 07.00
Oglasni pano kandidata za župana mesta Ljubljane Zorana Jankovića
Ljubljana – Pregled poročil o financiranju volilnih kampanj prvega kroga lokalnih volitev razkriva zanimivo predvolilno poslovanje Zorana Jankovića, ki je sicer imel posebni račun za zbiranje denarja, vendar je denar z njega nakazoval podjetju svojega sina Electi, to pa je nato plačevalo vse račune. Zakon o financiranju volilne kampanje izrecno določa, da mora organizator volilne kampanje vse stroške pokriti izključno z računa, ki je bil odprt za kampanjo, je včeraj povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, in tako Jankoviću poleg očitkov o netransparentnosti kampanje grozi tudi 1,5 milijona tolarjev kazni.

"Prostovoljnih prispevkov je bilo, kakor manj so pričakovali. Ker ni bilo jasno, koliko denarja bo zbranega, je račune plačevala Electa, razliko pa je na koncu pokril Zoran Janković," je pojasnil organizator volilne kampanje Aleš Čerin. Ker stroškov niso plačevale le s posebnega računa, ni jasno, koliko denarja je bilo resnično porabljeno za volilno kampanjo. V poročilu je sicer navedeno, da je Janković porabil 22 milijonov tolarjev.

Kazen 1,5 milijona tolarjev grozi tudi njegovemu protikandidatu Francetu Arharju, saj na računskem sodišču po prvem pregledu prispele pošte niso našli njegovega poročila, prejeli ga niso niti na ljubljanskem mestnem svetu, kamor bi bil morali poslati kopijo. Organizatorja volilne kampanje Staneta Grando je ta informacija presenetila, saj je bila po njegovem ta zadeva urejena že pred mesecem.

Več o tem v tiskani izdaji Dela.