Kandidata za nova programska svetnika RTVS Gojko Bervar in Vesna Laban

DZ tudi predlaga ponovno imenovanje dveh dosedanjih namestnikov varuhinje človekovih pravic.

Objavljeno
25. september 2014 16.31
SLOVENIJA,LJUBLJANA,18.2.2013,RTV SLOVENIJA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Mandatno-volilna komisija je DZ v potrditev predlagala poslance, ki bodo v poslanskih klopeh nadomestili štiri novoimenovane ministre.

DZ tudi predlaga ponovno imenovanje dveh dosedanjih namestnikov varuhinje človekovih pravic, Jerneja Rovška in Toneta Dolčiča, ter imenovanje dveh novih programskih svetnikov RTVS, Gojka Bervarja in Vesne Laban.

Med novimi ministri so namreč tudi štirje takšni, ki so bili doslej poslanci, v času ministrovanja pa te funkcije ne morejo opravljati. Ministra za obrambo Janka Vebra bo tako v poslanskih klopeh nadomestil nekdanji minister za finance Franc Križanič (SD), zunanjega ministra Karla Erjavca pa Marija Antonija Kovačič (Desus). Namesto ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar bo v poslanske klopi sedla Jana Jenko, ki je bila poslanka Desusa že v prejšnjem mandatu.

Ministra za kmetijstvo Dejana Židana naj bi v poslanskih klopeh nadomestila Marija Bačič (SD), a je mandatno-volilna komisija na današnji seji še ni predlagala v potrditev državnemu zboru. Predstavnik kandidatne liste namreč komisiji še ni posredoval odpovedi pravice do pritožbe, zato je mandatno-volilna komisija danes to točko dnevnega reda prekinila.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predlagala, naj državni zbor za njena namestnika znova imenuje dosedanja namestnika Jerneja Rovška in Toneta Dolčiča, ki jima mandat poteče novembra letos oziroma januarja prihodnje leto. Na današnji seji mandatno-volilne komisije je Nussdorferjeva izpostavila strokovnost in dolgoletne izkušnje obeh dosedanjih namestnikov.

Večina članov komisije je oba predloga podprla, pomisleke so imeli le v SDS in NSi, ko so v predlogih pogrešali »svežino« in menili, da bi bil čas za nove kandidate. Rovšku in Dolčiču so v SDS tudi očitali, da se nista udeleževala sej nekaterih parlamentarnih delovnih teles.

DZ mora za preostanek mandata imenovati tudi dva nova člana programskega sveta RTV Slovenija, ker je mandat prenehal Matjažu Steržetu in Mihi Klunu. DZ je namreč ugotovil, da ne izpolnjujeta pogojev za članstvo v svetu. MVK je tako morala državnemu zboru predlagati enega kandidata na predlog civilne družbe ter enega na predlog političnih strank.

Na javni poziv za predlaganje kandidatov civilne družbe je prispelo šest prijav, od tega so tri izpolnjevale vse pogoje. Člani mandatno-volilne komisije so med njimi največ glasov namenil Gojku Bervarju, ki ga je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije. O njegovem imenovanju bo odločal državni zbor.

Politične stranke pa so v programski svet predlagale dva kandidata: SMC Vesno Laban, SDS pa Igorja Prodnika. Na tajnem glasovanju je več glasov dobila Labanova, o kateri bo prav tako odločal DZ.

Mandatno-volilna komisija je imela na dnevnem redu tudi predlog za imenovanje člana nadzornega sveta RTVS, saj je dosedanjemu članu Marku Bandelliju mandat prenehal. Edini kandidat je bil Aleksander Igličar, ki ga je komisija na predlog SMC tudi potrdila.

Prav tako je mandatno-volilna komisija izbirala nova člana Državne revizijske komisije, ker Sonji Drozdek Šinko in Vidi Kostanjevec 24. decembra poteče mandat. Na razpis se je prijavilo 13 kandidatov, komisija pa je izbirala med sedmimi, ki so izpolnjevali vse pogoje oziroma priložili vsa potrebna dokazila.

Največ glasov je dobila Nina Velkavrh, ki jo je komisija DZ predlagala v imenovanje. Naslednji po številu glasov na tajnem glasovanju je bil Andraž Žvan, ki pa ga nato večina članov komisije ni potrdila. Zato bodo razpis za enega člana Državne revizijske komisije ponovili.