Kandidati za novega direktorja Radia Slovenije Štular, Venier in Šavko

Na razpis za direktorja Radia Slovenija prijavljeni trije kandidati. Filli razgovore opravlja že danes in jutri.

Objavljeno
19. september 2014 20.59
mpi/ RTV
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Na razpis za mesto direktorja Radia Slovenija (RAS), ki se je iztekel v četrtek, so se prijavili trije kandidati: odgovorna urednika drugega in tretjega programa RAS, Mirko Štular in Matej Venier, ter odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko, je danes poročal nacionalni radio. Med kandidati tako ni zdajšnjega direktorja Mihe Lamprehta.

V službi za odnose z javnostjo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so potrdili le število prijavljenih kandidatov na razpis za direktorja radia, niso pa želeli govoriti o imenih kandidatov.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je v izjavi za RAS napovedal, da bo že danes in v soboto opravil razgovore s Štularjem, Venierjem in Šavkom. Sledila bo Fillijeva izbira, pred imenovanjem novega direktorja pa bo moral pridobiti še soglasje programskega sveta zavoda. Seja sveta bo predvidoma 29. septembra.

Danes pa je RTVS objavila tudi razpis za novega direktorja televizije. Zavod novega direktorja išče potem, ko je dosedanji prvi mož Televizije Slovenija Janez Lombergar v četrtek Filliju podal odstopno izjavo, s položaja pa se poslavlja 31. oktobra. Rok za prijave na razpis je 10. oktober.

V izjavi za RAS je Filli tudi izrazil pričakovanje, da bosta oba nova direktorja ob racionalni porabi javnega denarja ustvarila kar se da kakovostne medijske vsebine. Po Fillijevi oceni je RAS že sedaj uspešen, zato ne pričakuje revolucionarnih spremembe, pričakuje pa sveže ideje in programski razvoj.

Lampreht je sicer pred časom dejal, da resno razmišlja o vnovični kandidaturi. Nad iskanjem novega direktorja RAS je dolgo časa visela senca zapletov z imenovanjem novega generalnega direktorja RTVS. Zgodba pa je naposled dobila epilog prejšnji teden, ko je programski svet zavoda Filliju zaupal še en mandat.