Kandidatka za ombudsmanko s šibko podporo

Člani parlamentarne mandatno-volilne komisije so podprli predlog predsednika republike Janeza Drnovška, da DZ za novo varuhinjo človekovih pravic imenuje Zdenko Čebašek-Travnik.

Objavljeno
13. december 2006 16.10
Zdenka Čebašek Travnik,
Ljubljana - Mandatno-volilna komisija DZ je danes podprla predlog predsednika republike Janeza Drnovška, da državni zbor za novo varuhinjo človekovih pravic imenuje Zdenko Čebašek-Travnik. Glede na danes slišano ima zagotovljenih le 44 glasov podpore. Poslanci koalicijskih SDS in NSi bodo o kandidatki glasovali po svoji vesti, podporo so na seji komisije napovedali v poslanskih skupinah LDS, SD, SLS in DeSUS, poslanec SNS Sašo Peče pa je napovedal, da njenemu imenovanju ne bodo nasprotovali.

Poslanci bodo po napovedih o imenovanju nove varuhinje človekovih pravic za naslednje šestletno mandatno obdobje glasovali na seji prihodnjo sredo, 20. decembra. Za imenovanje potrebuje vsaj 60 glasov poslank in poslancev od 90. Če jo bo državni zbor imenoval, bo na tem mestu nasledila Matjaža Hanžka, ki se mu mandat izteče 21. februarja prihodnje leto in se za vnovični mandat ne poteguje.

Predlog o njenem imenovanju za varuhinjo človekovih pravic je državnemu zboru 21. novembra predlagal predsednik države Drnovšek. Je psihiatrinja in pomočnica strokovnega direktorja za izobraževalno dejavnost na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

Stranke s kandidatko načeloma zadovoljni


Poslanec SNS Sašo Peče je v okviru razprave na današnji seji komisije med drugim pojasnil, da so na predstavitvi kandidatke v poslanski skupini dobili zadovoljive odgovore glede vprašanja otrokovih pravic in kazenskega zakonika, zato so z njo zadovoljni. Kritiziral pa je, podobno kot njegovi kolegi iz ostalih poslanskih skupin, način, kako je predsednik republike Janez Drnovšek posredoval predlog v DZ, in sicer brez predhodnega posvetovanja s poslanci.

Da so pričakovali posvet s predsednikom republike je dejal tudi Jože Tanko (SDS), ki je sicer poudaril, da je bila predstavitev Čebašek-Travnikove v poslanski skupini zadovoljiva. Kljub temu "notranjega stališča" v poslanski skupini nimajo, tako da se bo vsak poslanec SDS odločal po svoje. Izrazil pa je pričakovanje, da se bo kandidatka v primeru izvolitve postavila na določen nivo in bo v svojih ravnanjih previdna.

Alojz Sok (NSi) je ocenil, da je pozicija varuha vsekakor privlačna, glede na število prijavljenih kandidatov. Podobno kot v SDS bodo tudi Sokovi kolegi iz poslanske skupine odločali po svoji vesti.

V celoti pa naj bi na plenarnem zasedanju kandidatko za varuhinjo podprli poslanci DeSUS. Poslanec Ivan Jelen je ocenil, da je imela kandidatka "dober pristop", ko je vsem poslanskim skupinam predstavila svoj program. Kot pozitivno je ocenil predvsem to, da je politično neopredeljena, pozitivno pa se mu zdi tudi to, da je ženska.

V celoti naj bi kandidatko za varuhinjo podprli tudi v poslanski skupini SLS, je danes napovedal Josip Bajc, ki je podobno kot Jelen pozdravil tudi dejstvo, da je tokrat predlagana ženska. Tudi slednji ni mogel mimo tega, da je predsednik republike kandidatko predlagal brez predhodnega posvetovanja s poslanskimi skupinami, kljub temu pa jih je Čebašek-Travnikova s svojo predstavitvijo prepričala, saj so na večino zastavljenih vprašanj dobili konkretne odgovore.

Po besedah Dušana Kumra so o podpori kandidati enotni tudi v poslanski skupini Socialnih demokratov. Po njegovem mnenju je težko to, da želijo v koaliciji vso težo varovanja človekovih pravic zgrniti na institut varuha človekovih pravic, ko pa bi morali ravno kršitelji, kamor je Kumer uvrstil tudi vse tri veje oblasti, biti bolj previdni pri svojem delovanju, da kršitev ne bi bilo toliko.

Cveta Zalokar Oražem (LDS) pa je ocenila, da je predsednik Drnovšek "spet presenetil" s svojim predlogom, saj so bila pričakovanja drugačna. Vendar pa se je po njenem mnenju izkazalo, da je njegov predlog dober in premišljen. Kandidatko je ocenila kot "svež veter", predvsem zato, ker je "bolj naivna in politično nepokvarjena", kar je po prepričanju poslanke LDS dobro, boljšega predloga pa po njenem mnenju ne bodo dobili.