Kandidatka za Rraz si je premislila pet pred dvanajsto

Tina Petrič pustila na cedilu trboveljsko županjo Jasno Gabrič.

Objavljeno
16. december 2015 21.57
ima/zagorje
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Tina Petrič ni več kandidatka za vršilko dolžnosti nove Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRAZ). Favoritka trboveljske županje Jasne Gabrič si je premislila pet pred dvanajsto. Regija z daleč največjimi razvojnimi problemi zaradi Gabričeve, ki kandidatke ni uskladila z županoma sosednjih občin, 1. januarja tako ostaja brez razvojne institucije.

Medtem ko se je Gabričeva ovila v molk in za komentarje včeraj ni bila dosegljiva, pa župana Hrastnika in Zagorja Miran Jerič in Matjaž Švagan ne skrivata nejevolje. Za nastali pat položaj in za štrikrat prestavljeni sestanek o temi kadrovanja v RRAZ krivita Gabričevo. Ne samo da se ni držala dogovora, s tem, da se je s favoritko Petričevo pred skupnim usklajevalnim sestankom na regionalni ravni pojavila na trboveljskem kviazu, ju je pravzaprav prehitevala. A to je storila tako nespretno, da je ostala brez kandidatke, si nakopala zamero domačih svetnikov, neuradno celo »koalicijske« SMC, ki je na čelu RRAZ že videla svojega predsednika in podžupana Trbovelj Tadeja Špitalarja, in zamero sosednjih občin.

Kazanje mišic

Zagorjani so zaslišanje kandidatke Petričeve na občinskem kviazu načrtovali včeraj. Na ponedeljkovih sejah občinskih svetov Trbovelj in Zagorja bi Petričeva po Švaganovih besedah sodeč najbrž dobila podporo. »Ker Zagorjani nočemo biti tisti, ki bi rušili v. d. direktorja tako pomembne regijske institucije,« je povedal za Delo. O RRAZ s sedežem v zagorski Graščini, ki bi po prvotnih napovedih morala začeti delati 1. januarja, pa pravi: »Vsak mesec, ki ostaja odprt za kazanje mišic znotraj zasavskega prostora, je dragocen. Potrebujemo suverenega kandidata, ki bo vedel, kaj početi jutri.«

Razvojni svet zasavske regije je že potrdil tri večmilijonske projekte, o katerih mora odločati še gospodarsko ministrstvo. Odločitev Zasavci pričakujejo marca prihodnje leto, a negotovo je, ali se bo lokalna politika do takrat sporazumela okoli RRAZ. Njen zagon je predviden v prvi polovici prihodnjega leta.

Petričeva je v Zasavju skoraj popolna neznanka. Po naših podatkih jo je za v. d. direktorico Gabričevi predlagala svetnica z županjine liste Leana Tomič, Gabričeva pa se je z njo strinjala. Trboveljski kviaz se je tri ure prepiral glede kandidatke, ki sploh ne prebiva v Trbovljah, kjer je brez dela že skoraj vsak četrti in kjer je vsako delovno mesto kakor zadetek na loteriji.

Referenca Petričeve je med drugim bila, da v Trbovljah živijo njeni starši. Poleg tega naj bi imela svoje podjetje, kot prokuristka pa se pojavlja še v enem z ustanovno letnico 2015; njeno področje dela je svetovanje oziroma pridobivanje evropskih sredstev tudi v tujini - Bosna, Hrvaška, Srbija.