Kanin še ni ruski

Dražba premoženja družbe ATC Kanin v stečaju je bila včeraj neuspešna.

Objavljeno
19. julij 2014 14.01
Dražba Kanin
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
 Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je od nje odstopila pri ceni 1,14 milijona evrov. Edini dražitelj je bila zastopnica potencialnih ruskih vlagateljev Carmen Dobnik, ki meni, da je cena močno poškodovanega premoženja nekdanjega kaninskega smučišča nerealna.

Izklicna cena za premoženje, ki je v stečajni masi, je bila 1,98 milijona evrov, dražba pa je potekala z zniževanjem cene. Edini interesenti so bili, pričakovano, ruski vlagatelji, ki so posebej za projekt prenove Kanina v Kopru maja ustanovili družbo Ilev Inženiring.

Svojo namero so pretekli teden potrdili s podpisom pogodbe z bovško občino za dolgoročni najem zemljišč na smučišču, dan pred dražbo pa z vplačilom 100.000 evrov varščine, toda razkorak v vrednotenju omenjenega premoženja je bilo očitno prevelik. Stečanja upraviteljica ATC, odvetnica Nataša Gibičar, je pri ceni 1,2 milijona prvič prekinila dražbo, nato pa pri 1,141 od nje odstopila, medtem ko je likvidacijska vrednost družbe 1,3 milijona evrov. Za nadaljnje nižanje cene bo potrebovala sklep sodišča, je pojasnila odvetnica in opozorila, da premoženje v stečajni masi niso zgolj smučišča in sedežnice, ampak tudi stavbne pravice.

»Nižala sem celo več, kot sem nameravala, ker je v interesu stečajne mase, da se kaninsko smučišče čim prej zažene. Ta spodnja meja ni tako nizka, kot je pričakoval dražitelj. V čim krajšem času bom sodišču predlagala nov sklep o prodaji in obvestila interesente ter oblikovala novo izklicno ceno tudi glede na njihova pričakovanja, če jih bodo pripravljeni razkriti. Od tokratnega dražitelja nisem dobila signala, koliko je pripravljen plačati,« je povedala Gibičarjeva. Dodala je, da bi v najboljšem primeru naslednja dražba lahko bila čez dva meseca, prav tako pa bo premoženje prodajala kot celoto.

Zastopnica ruskih vlagateljev, odvetnica Carmen Dobnik, je bila razočarana, ker nakup ni uspel, ni pa razkrila, koliko je bila ruska trojica, finančnik Evgenij Karitonov, gradbeni inženir Ilja Čibirkov in inženir Aleksander Filipov, pripravljena odšteti. »Takšna cena za naprave, ki so popolnoma uničene, je nerazumna. Smo pa resni kupci, ki to nujno zlo potrebujemo. Naprave moramo kupiti, jih popolnoma obnoviti oziroma odstraniti, kar pomeni dodaten strošek,« je dejala Dobnikova. Napovedala je, da bodo najeli sodnega cenilca za novo cenitev. Sedanja je bila opravljena oktobra lani, tik pred zimo s sedemmetrsko snežno odejo, ki je uničila štirisedežnico Prevala in nekatere stebre krožnokabinske žičnice.

Nakup premoženja (zemljišča na Kaninu, Bovcu, Čezsoči, stavbne pravice in oprema ter teptalniki) ATC je zgolj del premoženja nekdanjega smučišča. Rusi se namreč pogajajo tudi za lastnino Hypo Leasinga (krožnokabinska žičnica, restavracija, parkirišče), ki je premoženje prenesel na družbo Heta Asset Resolution. »Tudi tu so pričakovanja večja, kot smo mi pripravljeni odšteti,« je povedala odvetnica.