Kanin zaprt, vzrok za nesrečo še preiskujejo

Kaninsko smučišče bo še nekaj dni zaprto, kar predstavlja nov udarec za ATC Kanin.

Objavljeno
26. januar 2013 12.49
Posodobljeno
26. januar 2013 12.49
bmo*kanin
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Bovec - V ATC Kanin poteka preiskava o vzroku včerajšnje nesreče na krožno kabinski žičnici, zato je priljubljeno visokogorsko smučišče zaprto. Po besedah direktorja ATC Kanin Aleša Uršiča bi bil za nesrečo lahko kriv tudi nenaden sunek vetra, zaradi katerega bi se snela nosilna vrv in ustavila obratovanje žičnice.

Na Kaninu je danes tudi inšpektor žičniških naprav in smučišč Iztok Menart iz inšpektorata za promet, energetiko in prostor. Vendar vzrok nesreče še nekaj dni ne bo znan, je še povedal Uršič.

V dopoldanskem času si je inšpektor s sodelavci ogledal vsa dovoljenja in dokumentacijo za obratovanje kaninskih žičnic ter dokumente o zdravniških pregledih zaposlenih, ki so skrbeli za upravljanje s krožno kabinsko žičnico. Kot je povedal direktor direktorata za promet Miloš Pregl, iz tega ni videti, da bi imelo kaj bistven vpliv na petkov dogodek.

»Rezultati inšpekcijskega nadzora bodo znani v ponedeljek, saj si bomo sedaj ogledali še samo žičnico na terenu,« je še pojasnil Pregl in dodal, da bodo morali pred ponovnim zagonom žičnice v ATC Kanin počakati na inšpekcijsko poročilo ter predhodno opraviti še strokovno - tehnični pregled naprave.

Zato bo nekaj dni kaninsko smučišče še zaprto, kar predstavlja nov udarec za ATC Kanin. Družba bi namreč potrebovala dobro smučarsko sezono, saj je precej zadolžena, zato tolikšen izpad dohodka ni spodbuden. Dnevno namreč zaradi zaprtega smučišča izgublja med 5000 in 10.000 evrov, odvisno od dneva v tednu.

Podobno nesrečo žičniških naprav na Kaninu so zabeležili leta 2004, leta 2009 pa je plaz poškodoval zgornji del kabinske žičnice.