Karamanlis: Slovenija je zgodba o uspehu

Tudi grški premier Kostas Karamanlis je Slovenijo, ki je Grčijo nasledila na mestu najmlajše članice območja evra, označil za primer zgodbe o uspehu.

Objavljeno
16. januar 2007 09.47
Grški premier Kostas Karamanlis in slovenski predsednik vlade Janez janša
Ljubljana - Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru pogovorov ob robu slovesnosti Dobrodošlica evru sinoči v Ljubljani srečal z grškim premierom Kostasom Karamanlisom. Ta je Slovenijo, ki je Grčijo nasledila na mestu najmlajše članice območja evra, označil za primer zgodbe o uspehu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premiera Slovenije in Grčije sta se strinjala, da je odlične odnose med državama mogoče še nadgraditi. Blagovna menjava se je v letu 2006 glede na leto prej podvojila, vendar ostajajo neizkoriščene še številne priložnosti za tesnejše sodelovanje, zlasti na področju kmetijstva, turizma, in okoljevarstva. Uvedba evra v Sloveniji pomeni dodatno vzpodbudo za intenziviranje sodelovanja, ki bi ga lahko dodatno okrepili tudi z izboljšanjem transportnih povezav.

Janša in Karamanlis sta potrdila skupen interes, da se "evroatlantska vrzel na območju med Slovenijo in Grčijo čimprej zapolni", za kar si obe državi aktivno prizadevata, so sporočili iz kabineta slovenskega premiera. V razpravi o razmerah na Zahodnem Balkanu sta se strinjala, da je za stabilizacijo v regiji najmočnejši vzvod evroatlantska perspektiva, ki je ključnega pomena tudi pri zagotavljanju napredka prodemokratičnih in proevropskih sil. Tudi v pogovoru o vprašanjih prihodnosti Evrope se je pokazalo, da so stališča Slovenije in Grčije, ki sta med prvimi ratificirali Ustavno pogodbo za Evropo, zelo sorodna.