Erjavec: Varnostne razmere so negotove

Koalicijo in vlado bo v nedeljo na vrhu pozval k poglobljeni razpravi in razmisleku glede zahtev policistov.

 

Objavljeno
10. december 2015 16.39
Posodobljeno
10. december 2015 16.52
Karl Erjavec. Podpis sporazumov. Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Mira Cerarja in predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva v Ljubljani, 27. julija 2015
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Zunanji minister Karl Erjavec je koalicijo in vlado danes seznanil z dokaj negotovimi varnostnimi razmerami zlasti v soseščini, ki pa tudi v Sloveniji terjajo premislek. Na nedeljskem koalicijskem vrhu pričakuje poglobljeno razpravo in odločitve, ki bodo presekale to vzdušje, ki se je pokazalo tudi ob protestih policistov, je dejal po seji vlade.

Da je ocena o negotovih varnostnih razmerah v soseščini prava, po Erjavčevih besedah potrjujejo tudi nekatere druge službe. »Ne moremo se delati, da so razmere v soseščini normalne, da ni migracijskega toka ter terorističnih akcij v Evropi. To terja nov premislek,« je odločen minister. V sklopu tega napoveduje tudi premislek vladne koalicije glede zahtev policistov ter današnjega protesta.

Politični vrh v nedeljo

V nedeljo se bodo tako sestali predsedniki koalicijskih strank ter vodje poslanskih skupin in ministri državotvornih resorjev, je povedal Erjavec. Glede na nove varnostne razmere je treba po njegovih besedah pregledati položaj, oceniti, kaj je treba še postoriti za ustrezne zmogljivosti odgovornih služb, in doreči, kako se bo Slovenija odzvala.

Erjavec meni, da je treba pregledati zlasti zmogljivosti obrambnega sistema, policije in obveščevalnih služb. Če bodo ugotovili, da trenutna situacija terja dodatno okrepitev zmogljivosti, bo treba po njegovih besedah poiskati denar za to in se dogovoriti, kako ohranjati nivo varnosti, ki smo ga v Sloveniji navajeni.

Poudaril je, da obvladujejo položaj in je stopnja ogroženosti v Sloveniji nizka, a je na negotove razmere v prihodnje treba računati glede na trende in glede na to, da ni pričakovati hitrih političnih odločitev v zvezi s Sirijo, Afganistanom in Libijo.

Čas za stavko policistov ni pravi

Proteste policistov je sprva pospremil z besedami, da je to demokracija, a obžaluje, da do tega prihaja, saj po njegovem mnenju tudi čas ni pravi. Vendar bo treba poiskati dogovor, je dodal. Spomnil je na dolgotrajna pogajanja z javnim sektorjem, v katerih pa nekatere zadeve posameznih skupin niso bile zajete.

Minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan pravi, da je treba pogovore s policisti nadaljevati, morda tudi bolj intenzivno, ob tem pa se je treba zavedati omejitev, ki jih imajo. Strinja se sicer, da se morajo pogovarjati tudi o opremi in kadrih, saj ljudje ne bi bili tako zelo obremenjeni, če bi bilo dovolj zaposlenih v policiji in v drugih organih, ki skrbijo za varnost. Je pa v izjavi po seji vlade spomnil, da je več sredstev že namenjenih za zamenjavo in nakup nove opreme v policiji.

Židan je napovedal, da bodo v nedeljo opravili razpravo glede stavke policistov in tudi pričakovanj v drugih sektorjih, denimo v vojski, pri medicinskih sestrah ... Cilj je, kot pravi, nadaljevanje razprave in iskanje rešitve z vsemi deležniki. Ob tem se je treba po njegovih besedah zavedati, da morajo opazovati celoten javni sektor, da so bila pogajanja glede plač zaključena in da imajo kot država določene omejitve.

Število prebežnikov narašča

Sicer pa podatki zunanjega ministra Erjavca po Židanovih ocenah kažejo, da bodo z migrantsko krizo imeli opravka še kar nekaj časa. Zato mora biti delovanje EU, če želi ostati takšna, kot je, bolj enotno in usmerjeno na meje EU, ugotavlja. Sicer pa je prepričan, da govorice o t. i. mini schengnu ne držijo in ni nikjer sestankov, ki bi bili temu namenjeni. Pač pa so določena srečanja namenjena vprašanju, kako naj si države, ki so končna tarča ali cilj migrantov oz. beguncev, breme porazdelijo. Po Židanovih besedah število migrantov narašča tudi v zadnjih dneh, obeti pa niso nič boljši. Erjavec je pojasnil, da je vlada na današnji seji obravnavala tudi strožjo azilno zakonodajo.

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga zakona o mednarodni zaščiti, ki ga bo posredovala v DZ. Zakon med drugim določa krajše roke za odločanje v pospešenih postopkih, omejuje možnost vlaganja ponovnih prošenj, omogoča postopke odločanja o prošnji za azil neposredno na meji ter ukinja enkratno denarno pomoč.