Karitas deli še zadnje pošiljke hrane EU

V dveh letih so se potrebe na Ajdovskem podvojile, zdaj so so brez denarnih nadomestil na zavodu ostali nekdanji delavci Primorja.

Objavljeno
07. oktober 2013 18.51
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Včeraj je v skladišče ajdovske Karitas prišla pošiljka pšeničnega zdroba, do konca tedna čakajo še na testenine, riž, moko in olje. A to bo zadnja pošiljka hrane v obliki subvencije EU. Njena ukinitev, ki je v tem trenutku napovedana za prihodnje leto, bo tako velika preizkušnja za prejemnike pomoči kot tudi za Karitas.

Če se število ljudi, ki od Karitas prejemajo pomoč v hrani, v zadnjih sedmih letih v Sloveniji skoraj podvojilo, se je število prosilcev v Vipavski dolini podvojilo v pičlih dveh letih. Da je k temu veliko prispel zlom ajdovskega gospodarstva, najbrž ni treba posebej poudarjati.»Če smo imeli pred dvema letoma v času dežurstev na hodniku do dvajset ljudi, jih je zdaj včasih tudi štirideset,« poudarja Jožica Ličen iz ajdovske Karitas, sicer tudi koordinatorka ukrepa hrane EU pri Slovenski karitas. Ljudje pa ne sprašujejo samo po hrani, velik problem je tudi nezmožnost plačevanja položnic.

»Nam je občina Ajdovščina zagotovila določena sredstva, s katerimi pomagamo kriti najnujnejše stiske, seveda dodamo zraven še vse, kar zberemo v lastnem okolju, pomaga pa tudi Škofijska karitas. Prav v teh dneh smo imeli po nekaterih župnijah nabirke krompirja, kar smo pripeljali v Center karitas v Ajdovščino in to je obogatilo pakete. Trenutno pomagamo 422 družinam in 85 posameznikom s hrano, 400 šolarjev je dobilo pomoč pri nabavi šolskih potrebščin, razdelili smo veliko obutve, oblačil in drugih osebnih predmetov, ki jih ljudje darujejo. Hvala Bogu, raste tudi solidarnost. Je pa res, da so prav v tem obdobju ostali brez nadomestila na zavodu delavci Primorja, kar ni enostavno, čeprav je v pogovorih, ki jih pri podelitvi materialne pomoči vedno opravimo s prejemniki, čutiti veliko volje, da si sami pomagajo kot vedo in znajo,« priznava.

Na Primorsko bo z zadnjo pošiljko hrane iz subvencij EU prišlo 137 ton hrane. Na območju koprske škofije v centre Karitas redno prihaja 3600 družin in 1500 posameznikov, pomoč pa prejema približno 13.000 oseb. Da se bodo morali prihodnje leto pri nabavi hrani znajti kar sami, priznavajo tudi v Goriški območni karitas, kjer so minuli konec tedna tako že organizirali dobrodelno prireditev za nakup hrane za socialno najbolj ogrožene družine. Potrebe po pomoči v obliki hrane so se po njihovih opažanjih v zadnjem letu dvignile najmanj za tretjino, v zadnjih petih letih pa se je številka povečala kar za 160 odstotkov.