Karl Erjavec: Zamrznitev pokojnin ni potrebna

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da se v DeSUS z ukrepom zamrznitve pokojnin ne strinjajo in mislijo, da ni potreben. Po zakonu se namreč pokojnine dviguje le v primeru, če se tudi plače, je pojasnil.

 

Objavljeno
08. september 2009 17.38
Mateja Kožuh Novak
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Če se bodo zamrznile plače, je popolnoma jasno, da ne morejo iti gor pokojnine, je povedala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak. "Mi smo vedno delili usodo z delavci in jo bomo tudi zdaj," je poudarila. Opozorila pa je na tiste upokojence, ki so zaradi nizkih pokojnin že sedaj v "hudi stiski".

 

Takšnih je po njenih besedah vsaj 100.000 in tem vlada po besedah predsednice ZDUS ne bi smela zamrzovati pokojnin, pač pa bi jim morala še nekaj dodati. "Če drugega ne, naj se dvigne število ljudi, ki dobijo varstveni dodatek," predlaga Kožuh Novakova.

 

Na vprašanje, ali bi se zveza pridružila morebitnim protestom sindikatov, pa je odgovorila, da o tem še niso razmišljali in da se bodo o tej možnosti še pogovorili.

 

V okviru ponedeljkove predstavitve predlogov ministrske ekipe o zamrznitvi plač javnih uslužbencev je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik med drugim izpostavil možnost, da bi se ustavila tudi rast pokojnin in socialnih transferjev. Po njegovem mnenju bo samo na ta način mogoče ohraniti raven socialnih pravic, kot jih po zakonu zagotavljajo različnim kategorijam na isti ravni, oz. da ne prikrajšajo nikogar, ki mu je bila dana neka pravica oz. socialni transfer.

 

Karl Erjavec: Pokojnine se dvigujejo le v primeru, če se tudi plače

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da se v DeSUS z ukrepom zamrznitve pokojnin ne strinjajo in mislijo, da ni potreben. Po zakonu se namreč pokojnine dviguje le v primeru, če se tudi plače, je pojasnil.

 

Kot je seznanjen, naj bi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik napovedal, da bo pripravil ukrep glede zamrznitve pokojnin.

 

"Glede na to, da s sindikati javnega sektorja potekajo pogajanja za zamrznitev oziroma celo za znižanje plač, ne vidimo razloga, da bi bilo potrebno sprejeti posebne ukrepe glede pokojnin," je dejal. Če ne bo prišlo do rasti plač, se po formuli, ki jo določa zakon, tudi pokojnine ne bodo usklajevale, je pojasnil Erjavec.

 

"Če bodo pa na primer zrasle plače v gospodarstvu, pomeni, da je bilo iz tega naslova vplačanih več prispevkov v pokojninsko blagajno in nenazadnje več prilivov za proračun. V tem primeru tudi ni nobenega razloga, da zamrznemo pokojnine," je dodal.

 

Erjavec je napovedal, da bodo o pobudi ministra za delo govorili v ponedeljek na seji izvršnega odbora stranke. Glede plačne politike v javnem sektorju je njegovo osebno mnenje, da je prav, da se plače glede na situacijo zamrznejo.