Kartica ključ za dostop do občutljivih podatkov

Nov sistem zdravstvenega zavarovanja bo prinesel novosti tako izvajalcem kot zavarovancem. Ti bodo morali precej bolj kot zdaj paziti na to, ali imajo zdravstveno zavarovanje urejeno ali ne.

Objavljeno
16. september 2009 09.33
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - Te dni vzpostavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) neposreden dostop do podatkov zdravstvenega zavarovanja na območju Celja. Prenova kartice zdravstvenega zavarovanja bo na Celjskem končana do konca oktobra, do konca leta še na območju Maribora, januarja in februarja pa tudi v območni enoti Ljubljana, smo izvedeli na včerajšnji tiskovni konferenci ZZZS. Nov sistem, ki ga zavarovalnica uvaja že dlje časa in bo stal nekaj več kot štiri milijone evrov, bo prinesel novosti tako izvajalcem kot zavarovancem, torej bolnikom.

Bolniki bodo morali po novem precej bolj kot zdaj paziti na to, ali imajo zdravstveno zavarovanje urejeno ali ne. Zdaj namreč lahko s kartico obiščemo zdravnika tri mesece po osvežitvi na terminalu. Po novem terminalov ne bo več, zdravnik pa bo v ordinaciji vsak dan sproti videl, ali je bolnik še zavarovan ali ne. Če ne bo, bo moral storitev plačati iz žepa. Ob spremembi službe (in s tem zavarovanja) si bo moral urediti zavarovanje na novo v osmih dneh.

Posebno pomembno pri novem sistemu je, da kartica ne bo več vsebovala zapisa podatkov, ampak bo le ključ do bolnikovih podatkov v sistemu, kar pomeni, da bo vsak, komur bo zavarovanec izročil kartico in ima čitalnik zanjo, lahko imel dostop do podatkov. Dostopi do podatkov so sicer različni. Tako bo imel trgovec v optiki dostop do drugih podatkov kot administratorka v bolnišnici, ta pa spet drugačnega od zdravnika v ordinaciji. Kolikšen dostop bo imel kdo do teh izjemno občutljivih osebnih podatkov, odloča zaradi izjemne delikatnosti republiška komisija za medicinsko etiko. Na ZZZS so povedali, da bo vsak vstop v zbirko podatkov v sistemu evidentiran, s čimer bo vzpostavljen nadzor nad tem, kdo vstopa. Izrazili so pričakovanje, da bodo podatki tako varni.

Do zdaj je v sistem vključenih že 689 izvajalcev, med njimi 13 bolnišnic, 35 zdravstvenih domov, 48 lekarn, 434 zdravnikov zasebnikov in 110 dobaviteljev medicinskih tehničnih pripomočkov in drugih. Iz različnih razlogov (ker nimajo računalnika, ker ne želijo delati z njim) nekaj zdravnikov ni priključenih, a na ZZZS pričakujejo, da se bodo do konca februarja 2010, ko bo sistem uveden že po vsej državi, nanj priključili vsi zdravniki. Po besedah Marjana Sušlja težava ne bi smela biti v opremi, saj že od leta 2006 dobiva vsak zdravniški tim za informatizacijo dodatnih 547 evrov ali več dodatnega denarja. Dolgoročni projekt na tem področju je elektronski zdravstveni karton, ki bo nadomestil papir; pri njem sodelujeta tako ministrstvo za zdravje kot zdravniška zbornica, je povedal Sušelj.

Iz sredine tiskane izdaje Dela