Katastrofalne razmere v Lipici?

Konjereja v Lipici naj bi bila vse bolj podrejena izkoriščanju krajine za druge programe, opozarja predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar. Kobilarna pa trditve zavrača.

Objavljeno
21. februar 2007 17.50
Konji in golf
Lipica - Konjereja je v Lipici vse bolj podrejena izkoriščanju krajine za druge programe, uničevanje nacionalne dediščine iz ozkih in konfliktnih razvojnih interesov pa je nesprejemljivo, toliko bolj, če ga podpira vlada, je v današnjem javnem pismu premieru Janezu Janši o razmerah v Kobilarni Lipica zapisal predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar. "To absolutno ne drži, površine namenjene konjereji smo lani celo povečali za 90 hektarov," je očitke zanikal direktor kobilarne Matjaž Pust.

V Kobilarni Lipica se "stvari po našem trdnem prepričanju ne odvijajo v pravo smer", piše Tavčar in to utemeljuje z dejstvom, da je pred dnevi v Lipici opazil "sila neljub prizor" dvo- in triletnih žrebic, ki so se gnetle v po njegovih besedah premajhnem in neprimernem izpustu.

"Bile so v takem blatu, da jih je oviralo celo pri hoji. V izpustu je bilo vse polno nevarno ostrega kamenja, žic, drugih ostrih predmetov in plastike. Ena žrebica je imela oteklo koleno v dimenziji nogometne žoge. Ob vsem tem pa so se golfisti sočasno sprehajali po toplo-zelenih in skrbno negovanih površinah samo nekaj sto metrov stran," je v pismu navedel Tavčar.

Opozoril je, da je izpust za žrebice ograjen z improvizirano žičnato ograjo, medtem ko se okrog igrišča za golf gradi nova ograja iz hrastovega lesa. Hkrati se že betonirajo temelji za podobno ograjo vzdolž ceste od golf hiše do hotela Klub, je še zapisal Tavčar. "Komu bo služila, ni jasno, saj tudi tam ni konj," je dodal.

Janšo je zato povabil, da se o položaju, ki je dosegel "kritično točko", prepriča med obiskom v lipiški kobilarni. Spomnil ga je tudi na "mlačen" odziv odgovornih v lipiški kobilarni na pobudo, da bi posestvo Lipice uvrstili na seznam svetovne dediščine organizacije Unesco, ki jo je Mednarodno združenje za Lipico predstavilo prejšnji teden.

Pust: To so srečni konji, saj jim omogočamo gibanje v naravi

Vodstvo Kobilarne Lipica očitke združenja zavrača. V okviru proste reje okoli 70 žrebic izmenjaje vodijo v dnevne izpuste na skupaj okoli 30 hektarih površin, pri čemer je v enem izmed njih tudi korito z vodo, je povedal Pust in pojasnil, da je zemlja zaradi dežja v zadnjem času razmočena in blatna. Ob tem morajo ohranjati tudi pašniško-travniške površine, ki so trenutno v vegetaciji, je dodal.

"To so srečni konji, saj jim omogočamo gibanje v naravi. Eden njihovih največjih užitkov je, da se povaljajo v blatu, kar je dobro tudi z njihovo dlako. Zvečer jih v hlevih skrtačimo in očistimo," je poudaril Pust. Ena izmed žrebic ima resda trajno poškodbo in zato velik hematom, a ne trpi, v rejo pa je vključena, kar bi lahko imela dobre potomce, je še izpostavil.

Pust je zavrnil tudi očitke o neustrezni ograji okoli izpustov in dodal, da jo nameravajo še letos na novo urediti, in sicer zamenjati s tako, ki jo bo mogoče prestavljati. "Za konje se zadnjih 15 let ni skrbelo tako dobro, kot se skrbi sedaj," je še poudaril.