Kazen za brutalne udarce pred Globalom potrjena

Sead Suljanović in David Bukovac, ki sta sedmega oktobra predlani v središču Ljubljane usodno pretepla Gorazda Čamernika, bosta za zapahi prebila osem let.

Objavljeno
01. oktober 2009 11.49
Olga Cvetek
Olga Cvetek
Ljubljana - Tragična smrt komaj 20-letnega Gorazda Čamernika pred Globalom, ki je oktobra predlani za sabo potegnila eno množičnejših spontanih gibanj, prižiganje svečk in podpisovanje peticije, je dobila pravnomočni sodni epilog. Varnostnik Vip Varovanja David Bukovac in Sead Suljanović, ki je v Globalu delal na črno, bosta mladeničevo smrt odslužila vsak z osmimi leti zapora. Višje sodišče je namreč potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, s tem pa se je končal eden najodmevnejših sodnih procesov zadnjih let.

A s sodbo ni nihče zadovoljen - tožilka Blanka Žgajnar je za Davida Bukovca in Seada Suljanovića predlagala po 12 let zapora, zagovornika Dušan Csipö in Matjaž Kušar sta se zavzemala za oprostitev oziroma vsaj ponovno sojenje, z izrečeno kaznijo ni bil zadovoljen niti odvetnik Franci Matoz, pooblaščenec žrtvinega očeta Danila Čamernika. A višje sodišče je vse pritožbe zavrnilo in sodbo, ki jo je februarja letos za povzročitev posebno hude poškodbe s smrtnim izidom izrekel senat pod predsedstvom sodnice Katarine Turk Lukan, potrdilo.

 

Sedmega oktobra predlani je Gorazd Čamernik s prijatelji proslavljal prijateljičin rojstni dan. V Global jih Bukovac domnevno zaradi mladosti ni spustil, 20-letnik mu je zabrusil nekaj kletvic, nato se je s svojo družbo obrnil in odšel. Bukovac je zato po radijski zvezi poklical Suljanovića in ko je ta prišel iz lokala, sta se pognala za skupino. Dohitela sta jo pri Konzorciju, tam je Bukovac, kot so ugotovili sodniki, udaril Čamernika in s tem Suljanoviću nakazal, kdo je tarča napada. Mladenič je skupil več silovitih udarcev in brc, usoden je bil zadnji, Suljanovićev udarec. Dvajsetletnik je padel in z glavo treščil na tla, poškodbe so bile tako hude, da je v kliničnem centru čez tri dni umrl.

 

Sojenje na okrožnem sodišču je bilo zaznamovano s svojevrstnim sprenevedanjem in spreminjanjem izjav. Bukovac je do konca vztrajal, da Suljanović ni bil varnostnik na črno, ampak da je bil le občasni gost lokala. To so zatrjevale tudi priče, ki pa jim sodišče ni verjelo. Ko se je Suljanović, ki je bil sprva na begu v Bosni, predal in sedel na zatožno klop, je zatrdil, da je za Vip Varovanje delal približno pet let, od tega tri v Globalu. Senat je med drugim verjel anonimnim pričam, ki so opisovale, kako brutalno sta se Bukovac in Suljanović spravila na 20-letnika. Sodniki pa so verjeli tudi »spreobrnjeni« priči, ki je bila največkrat zaslišana - najprej je razlagala, da je bil Suljanović gost lokala, nato pa povedala, da je zaradi groženj lagala in da je Suljanović na črno delal kot varnostnik, ki je skrbel za umazano delo.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela