Kazen za »napačno« javno mnenje?

Nekaj dni po tem, ko je premier Janša skušal rezultate Politbarometra diskvalificirati z napadom na izvajalca raziskave, je vlada odpovedala financiranje raziskave.

Objavljeno
05. januar 2006 22.49
Slavko Kurdija
Ljubljana – Center za raziskovanje javnega mnenja pri Fakulteti za družbene vede je sredi prejšnjega meseca objavil rezultate decembrske javnomnenjske raziskave Politbarometer, ki je tako kot druge pokazala nizko podporo vladi Janeza Janše. Še isti dan je predsednik vlade poskušal rezultate Politbarometra diskvalificirati z napadom na izvajalca raziskave. Le nekaj dni pozneje pa je vladni urad za informiranje centru sporočil, da vlada ni pripravljena več financirati omenjene raziskave. »Zadeva je preveč prozorna, da bi je ne spregledali,« pravi vodja raziskave Slavko Kurdija.

Da je urad takoj po objavi decembrske raziskave Politbarometer sporočil centru, da aneksa k pogodbi, ki zagotavlja finančna sredstva za raziskavo, za leto ne namerava podpisati, je potrdil Branko Vidrih: »Urad vlade za informiranje je 23. decembra 2005 obvestil vodjo projekta Javnomnenjske raziskave o odnosu javnosti do aktualnih razmer in dogajanj v Sloveniji na Fakulteti za družbene vede, da kot eden od financerjev po pogodbi o izvajanju in financiranju raziskovalnega projekta ne bo pristopil k financiranju omenjenega projekta v letu 2006. Pri tem se je urad skliceval na 4. člen pogodbe, ki med drugim določa, da bodo stranke za izvedbo nadaljnjih faz in dokončanje del sklenile aneks ob upoštevanju zmožnosti proračunskih uporabnikov.«

Kot formalni razlog Vidrih navaja finančne obremenitve urada v letu 2006: »Urad zaradi novih prioritet, ki mu jih je naložila vlada, v letu 2006 ne razpolaga s proračunskimi sredstvi, ki bi jih lahko namenil za izvajanje projekta v tem letu.« Ali nameravajo namesto Politbarometra financirati kakšno drugo raziskavo? »Urad trenutno ne razmišlja o kakršnem koli postopku za izbiro izvajalca za izvedbo rednih javnomnenjskih raziskav,« pojasnjuje Vidrih.

In kako so se odzvali v Centru za raziskovanje javnega mnenja? Vodja raziskave Slavko Kurdija: »Najprej naj povem, da je raziskava v tehničnem in metodološkem smislu narejena po standardih, ki veljajo za področje akademskega in ne komercialnega raziskovanja. Politbarometer je po kvaliteti primerljiv z najboljšimi podobnimi raziskavami v Evropi. V Nemčiji ga poznajo že več kot 20 let in naša raziskava je pred mnogimi leti v temelju nastala na podlagi sodelovanja z nemškimi raziskovalci. Naša raziskava traja ne nazadnje že enajsto leto. In večino instrumentov v raziskavi, od ocen dela državnih organov, pa tudi ocene podpore vladi, uporabljamo že dolga leta v nespremenjeni obliki – tako zaradi kvalitetne medčasovne primerjave rezultatov kot tudi njene neodvisnosti od aktualne politike, ki bi želela posegati v našo metodologijo. In lahko rečem, da v vseh teh letih nismo dobili niti enega strokovno utemeljenega ugovora na naše delo. Zato ponavljam, da so pretekle in sedanje negativne ocene naše raziskave lahko samo politične, nikakor pa niso strokovne.«

Več v petkovi tiskani izdaji Dela