Kazenska ovadba za ministrico in ministra

Kazensko ovadbo KS Bučna vas sta si ministrica Jelušičeva in minister Erjavec prislužila zaradi nove nastajajoče črne gradnje v novomeškem romskem naselju Žabjak.

Objavljeno
31. avgust 2009 21.01
Zdenka Lindič - Dragaš
Zdenka Lindič - Dragaš
Novo mesto - Predsednik in podpredsednik novomeške KS Bučna vas Matjaž Kumer in Silvo Mesojedec sta na novinarski konferenci povedala, da sta konec prejšnjega tedna vrhovnemu državnemu tožilstvu ovadila ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in ministra za okolje in prostor Karla Erjavca. Razlog je za oba enak, sum kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 258. členu KZS.

Kazensko ovadbo KS Bučna vas sta si ministrica Jelušičeva in minister Erjavec prislužila zaradi nove nastajajoče črne gradnje v novomeškem romskem naselju Žabjak. Hiša raste skoraj na istem mestu, kjer je bil pred časom že porušen na črno grajen objekt nečaka zdajšnjega graditelja. Vodstvo KS Bučna vas opozarja, da se vse dogaja na družbeni lastnini oziroma na zemljišču ministrstva za obrambo. Na gradnjo so lastnika zemljišča, ministrstvo za okolje in prostor in gradbeni inšpektorat opozorili že v začetku januarja letos, a ker odziva in nikakršnega rezultata ni bilo, so se odločili za kazenski ovadbi in za prijavo na inšpekcijski svet.

Kumer in Mesojedec sta ponovno opozorila, da so krajani zelo nejevoljni, ker država povsem drugače obravnava Rome in ostale državljane. Enemu njihovih krajanov je inšpektor izdal odločbo o rušenju objekta v Trški gori, čeprav je gradil le za malenkost drugače od izdanega dovoljenja, v Žabjaku pa naj bi bilo mogoče vse. To niti ne drži, saj naj bi bil sporen črni objekt v postopku za rušenje, a tega na terenu ni videti. »Nekativnost pristojnih dodatno prispeva k občutku Romov, da lahko počnejo, kar počnejo. V sedmih letih, kar si intenzivno prizadevamo za reševanje romske problematike, poslušamo le o legalizaciji romskega geta. To ni rešitev. A se je kdo vprašal, koliko Romov je v tem času dobilo delo? Ministra Svetlika pa pozivamo, naj pod enakimi pogoji - 6 do 20 evrov - zagotovi zemljo tudi neromskim državljanom, ki zaradi slabega finančnega stanja zdaj ne morejo misliti na reševanje stanovanjskega problema,« je povedal Mesojedec.

Iz torkove tiskane izdaje.