Kdaj trajna lokacija za Strojanove?

Pravni zastopnik družine Strojan Aleksander Čeferin je predsednika vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janeza Podobnika obvestil, da želi romska družina zgolj trajno lokacijo.

Objavljeno
20. december 2006 15.30
Predsednik SLS Janez Podobnik
Ljubljana - Pravni zastopnik družine Strojan Aleksander Čeferin je predsednika vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti ter ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika obvestil, da želi romska družina zgolj trajno lokacijo. Podobnik sicer meni, da je začasna lokacija, ki so si jo Stojanovi že ogledali, vendar o njej niso enotnega mnenja, lahko tudi trajna. Čeferinu bo predlagal, da si lokacijo še enkrat ogledajo, je pojasnil Podobnik.

Po ministrovih besedah, je družina Strojan do predlagane lokacije skeptična, vendar jih bo poskušal prepričati, da o njej ponovno razmislijo. Podobnik namreč želi, da bi najprej našli začasno lokacijo. Vlada je predlagala še nekaj začasnih lokacij, ki naj bi si jih predstavniki družine Strojan s pravnimi zastopniki ogledali v prihodnjih dneh. Kot izjemno dobro pa je Podobnik ocenil odločitev, da družino zastopajo trije pravni zastopniki, s katerimi korektno sodelujejo.

Lokacija ostaja skrivnost

Podobnik je prepričan, da so uspeli najti dobro lokacijo. Poskrbljeno je za varnost in za prisotnost nekaterih služb, ki so pomembne za potrebe te družine, je poudaril Podobnik in dodal, da je lokacija v lasti države, kar bo olajšalo urejanje lastniških razmerij, če se Strojanovi odločijo zanjo. Kot predsednik komisije želi, da bi tako menila tudi družina Strojan, kajti lokacija je možna samo v soglasju, je dejal Podobnik.

V dobro vseh je, da lokacija ostane skrivnost, je prepričan Podobnik. Z lokacijo ni seznanjena niti lokalna skupnost, ki bo zanjo izvedela, ko se bodo z njo strinjali tudi Strojanovi.

Podobnik je poudaril, da je bilo sicer dogovorjeno, da bodo za zimo poiskali začasno lokacijo, ko se bodo strasti umirile pa bo vlada bo poskušala poiskati trajno lokacijo. Kot minister pa naj bi pospešil tudi iskanje celovite prostorske rešitve za številna romska naselja po Sloveniji. Strokovna skupina, ki jo je minister imenoval za reševanje prostorske problematike romskih naselij, se bo sestala v četrtek.

Del družine Strojan še vedno v Postojni

Direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh je pojasnil, da je del družine Strojan še vedno v Postojni, kjer otrokom zagotavljajo pouk, potekajo pa tudi neformalni izobraževalni programi. Otroci so si ogledali lutkovno predstavo, obiskal pa jih je tudi Božiček. Del družine, ki se je vrnil v Ambrus, pa po Baluhovih besedah redno obiskuje socialna služba iz Grosupljega in jim dostavlja, vodo, hrano in najnujnejše potrebščine.

Romskega svetnika v Grosupljem (še) ne bo

Janez Lesjak, grosupeljski župan, tudi v šestem poskusu ni prepričal občinskih svetnikov, da bi uresničili odločbo ustavnega sodišča iz leta 2002 in spremenili občinski statut tako, da bi lahko imeli grosupeljski Romi v svetu enega člana. Na predlog predsednika občinskega odbora grosupeljske SDS in občinskega svetnika Dušana Hočevarja ter nekdanje pravosodne ministrice in članice sveta Zdenke Cerar (LDS) so namreč svetniki osnutek sprememb in dopolnitev občinskega statuta z večino glasov umaknili z dnevnega reda. Kot razlog so navedli, da bi spremembo tako pomembnega občinskega akta morala najprej obravnavati statutarno-pravna komisija, ki je pa bila imenovana šele na današnji seji sveta. Generalni sekretar vlade in svetnik Božo Predalič (SDS) je razložil, da je podobno, kot je ustava najvišji pravni akt za državo, statut najvišji občinski pravni akt, za katerega velja postopek, kako ga je mogoče spreminjati. Občina Grosuplje tako ostaja brez romskega svetnika in je edina med dvajsetimi občinami, ki bi ga po zakonu o lokalni samoupravi morale imeti, a tega ne izpolnjuje.