Kdo bo nasledil Lukačičevo?

Po naših informacijah naj bi bil najresnejši kandidat za naslednika Marije Lukačič, ki je včeraj odstopila s položaja ministrice za kmetijstvo, Iztok Jarc, sedanji veleposlanik RS v Izraelu.

Objavljeno
11. januar 2007 12.50
Ljubljana - Po naših informacijah naj bi bil najresnejši kandidat za naslednika Marije Lukačič, ki je včeraj iz zdravstvenih razlogov odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Iztok Jarc, sedanji veleposlanik Republike Slovenije v Izraelu. Med kandidati se omenjata tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS), član interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev v državnem svetu ter predsednik Celjskega regionalnega odbora SLS Peter Vrisk in Gvido Mravljak, državni sekretar na ministrstvu.

V skladu s poslovnikom državnega zbora bo premier Janez Janša odstopno izjavo posredoval predsedniku DZ s prošnjo, da jo uvrsti na prvo naslednjo sejo, na kateri bi se poslanke in poslanci z njo seznanili. V nadaljevanju pa bo državnemu zboru v imenovanje predlagal tudi novega ministra ali ministrico. Do takrat bo Lukačičeva opravljla tekoče posle na ministrstvu.

Emil Erjavec: Ministrovanje Lukačičeve bremenijo napačne poteze

Ministrica Marija Lukačič je v času svojega dveletnega ministrovanja naredila kar nekaj pozitivnih korakov, kot so izboljšava sistema črpanja evropskih sredstev in vzpostavitev sistema grafičnih enot rabe zemljišč kmetijskih gospodarstev (GERK), ki pa so jih zasenčili nespretni nastopi na evropskem in domačem parketu, neustrezne kadrovske poteze in povečanje proračunske luknje na 11 milijard tolarjev, je ocenil agrarni ekonomist Emil Erjavec.

"Z Lukačičevo so kmetje dobili svojo ministrico, t.j. ministrico, ki je po ministrovanju Cirila Smrkolja spet znala prisluhniti kmetom in njihovim problemom. Pozitivno je tudi to, da je odprla nekatere nove teme, kot je zavarovalništvo, ki bodo pomembne za prihodnost slovenskega kmetijstva," je povedal Erjavec.

Ministrici pa Erjavec očita predvsem neustrezno kadrovsko politiko. "Negativna stran njenega vodenja kmetijskega resorja je ta, da ni uspela oblikovati učinkovite ekipe sodelavcev, zaradi česar je ministrstvo, ki ga sedaj oddaja, bistveno manj motivirano in učinkovito, kot takrat, ko ga je prevzela," je dejal Erjavec in poudaril, da je nekaj ključnih, predvsem pa izkušenih uradnikov, ki so se ukvarjali z evropskimi zadevami, odšlo ali pa jih je ministrica zamenjala, zaradi česar bo slovensko predsedovanje EU leta 2008 precej oteženo.