Kdo bo odstopil: ministrica ali njen mož

Alenka Trop Skaza mora, če želi svojemu možu omogočiti gradnjo novomeške urgence, kot ministrica odstopiti.

Objavljeno
18. marec 2014 21.14
Milena Zupanič, Franc Milošič, Zdenka Lindič - Dragaš
Milena Zupanič, Franc Milošič, Zdenka Lindič - Dragaš

Ljubljana – Ministrica Alenka Trop Skaza je v tem trenutku v nezavidljivem položaju. Če želi svojemu možu omogočiti gradnjo novomeške urgence v vrednosti skoraj petih milijonov evrov, mora kot ministrica odstopiti. V nasprotnem se mora umakniti kot ponudnik njen mož. Medsebojni podpis pogodbe je nezakonit.

Kot smo poročali v včerajšnjem Delu, je med osmimi ponudniki za gradnjo novomeške urgence najugodnejša ponudba podjetij Klima Ptuj in Begrad iz Novega mesta v vrednosti 4,716 milijona evrov (brez DDV 3,865 milijona). Težava pa je, da je direktor in solastnik podjetja Klima ministričin mož Smiljan Trop (74-odstotni lastnik), ministrica pa se je kot prokuristka umaknila iz moževega podjetja le dober teden prej, preden jo je državni zbor 24. februarja imenoval za ministrico.

Podjetja Klima še ni na seznamu »okuženih podjetij« Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), s katerimi ne ministrstvo za zdravje ne vlada ne smejo poslovati. Ministrica namreč KPK do včeraj ni sporočila, s katerimi podjetji je družinsko povezana in torej v konfliktu interesov. To mora storiti v mesecu dni po imenovanju na funkcijo, torej najkasneje do 24. marca. Toda 35. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije je jasen: funkcionarju je prepovedano poslovati s podjetji svojih družinskih članov. Tudi zakon o javnem naročanju tega ne dopušča. Nobenega dvoma torej ni, da ministrica s podjetjem svojega moža ne sme podpisati pogodbe.

Ministrica je včeraj Delu odgovorila, da »izvajalec še ni izbran«. A dejstvo je, da razpis ministrstva za novomeško urgenco kot merilo za izbor določa, da »bo kot najugodnejši izbran ponudnik z najnižjo skupno ponudbeno ceno z vključenim DDV«. To pa je ponudba ministričinega moža. Ministrica lahko izbere drugega ponudnika le, če podjetji Klima in Begrad umakneta ponudbo. Odgovorila je, da ni povezana z nobenim drugim podjetjem, a to ne drži, saj je njen mož še lastnik in zastopnik podjetja Operativ S&M. Ministrica je odgovorila tudi, da se podjetje Klima ni prijavilo na noben drug razpis za gradnjo urgence. Na vrašanje, ali se je Klima prijavila na kak drug razpis ministrstev ali drugih proračunskih porabnikov, pa je odgovorila: »Ne vem.«

Smiljana Tropa nam včeraj ni uspelo dobiti, da bi izvedeli, ali bo podjetje pri pridobljenem poslu vztrajalo ali bo z odstopom razrešilo zagato ministrice, ki je v času pridobitve dela še bila prokuristka v Klimi (od septembra 2009 do 13. februarja 2014). To uradno zastopstvo v moževem podjetju je razdrlo prvi razpis za direktorja ptujske bolnišnice v lanskem decembru, na katerega se je Alenka Trop Skaza prijavila, a so razpis razveljavili prav zaradi te njene vloge – Klima je zadnje mesece leta 2011 in januarja 2012 v Bolnišnici Ptuj zaslužila 726.848,59 evrov.

Samo leta 2011 je Klima dobivala še druge z zdravstvom povezane projekte: poleg ptujske bolnišnice so bili še Zdravstveni dom Novo mesto, bolnišnica Celje, Srednja zdravstvena šola Juge Polak Maribor. Promet podjetja zelo hitro raste – po lastnih predstavitvah je leta 2010 zaslužilo malo manj kot milijon evrov, leta 2012 že 7,5 milijonov evrov. Do včerajšnjega dne je znesek plačil podjetju iz javnega denarja dosegel 8,064.147,95 evrov. Doslej največji posel je podjetje sklenilo z Univerzo v Mariboru – za 2,28 milijona evrov.

»Želim si, da se postopek javnega naročanja čimprej konča, da dobimo sklep in začnemo graditi. Delati lahko začnemo v 15 dneh po prejetju sklepa,« je o gradnji urgentnega centra povedala direktorica bolnišnice Novo mesto Mira Retelj. Zgrajen naj bi bil do konca leta. Ponudbe za gradnjo je oddalo osem ponudnikov, od tega so bile tri v okviru razpisne vrednosti. Poleg ponudbe Klime in Begrada še ponudba idrijskega Kolektor Kolinga s 4,944 milijona evrov ter novomeškega CGP in celjskega Molliera s 5,181 milijona evrov z DDV.