Kdo bo tretji guverner?

Predsednik Drnovšek se v tem tednu najverjetneje še ne bo odločil o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. »Vse je še povsem odprto, preverjamo možnosti,« smo izvedeli.

Objavljeno
13. marec 2007 07.00
Predsednik Janez Drnovšek na novinarski konferenci
Ljubljana – Iz kabineta predsednika republike Janeza Drnovška smo izvedeli, da se predsednik v tem tednu najverjetneje še ne bo odločil o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije (BS). »Vse je še povsem odprto, preverjamo možnosti,« smo izvedeli.

Kot smo poročali, je parlament doslej zavrnil dva kandidata za guvernerja BS, ki ju je predlagal Janez Drnovšek: sedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in Andreja Ranta, ki opravlja funkcijo viceguvernerja. Gaspariju mandat poteče 31. marca, zato v državnem zboru pričakujejo, da bo predsednik Drnovšek kandidata predlagal čim prej, tako da bi ga lahko potrdili že na marčni seji.

Drnovšek je v skladu z zakonom poziv za zbiranje predlogov kandidatov za guvernerja objavil konec lanskega oktobra in prejel dve prijavi. S prijavo kandidature je poleg Gasparija soglašal še član sveta Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki pa ga predsednik države ni predlagal.