Kdo in za kaj obnavlja staro šolo pri Mali Nedelji?

Bojana Gošnjak je leta 2004 z obljubo, da jo bo prenovila v petih letih, od občine stavbo kupila za tolar, a se vse do letos z njo ni zgodilo nič

Objavljeno
13. maj 2017 10.46
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Mala Nedelja - Stara osnovna šola pri Mali Nedelji je prazna že skoraj četrt stoletja in ves ta čas počasi propada. Sedaj so okrog nje zrasli gradbeni odri, vendar je vse skupaj zavito v tančico skrivnosti: nihče ne ve, kdo se loteva prenove tega zgodovinskega spomenika lokalnega pomena in za kakšne namene bodo stavbo prenovili. Skrivnostna sta tudi dosedanja lastnika Maksimiljan in Bojana Gošnjak.

"Šolo obnavljajo. Zaenkrat je to vse, kar vam lahko povem, saj postopki, da se vse uredi, še tečejo in kaj več ne moremo povedati," nam je na naša vprašanja o namenu in investitorju obnove dejal Maksimiljan Gošnjak. Tudi o tem, ali je investitor kdo drug in ali torej z ženo staro šolo prodajata, Gošnjak ni hotel govoriti. "Objekt je v zasebni lasti in javnosti nismo dolžni pojasnjevati, kaj se bo zgodilo z njim. Me pa moti, da so prej, dokler šole nisva obnavljala, na naju letele kritike, zakaj se ne drživa pogodbe z občino, sedaj, ko se je obnova končno začela, pa se širijo govorice, ugibanja in nasprotovanja, češ da nameravamo šolo urediti za bivanje azilantov. O drugem še ne morem govoriti, a zagotovim lahko, da takšnih vsebin v stavbi ne bo, čeprav tudi to ne bi smelo bili nič spornega."

Sama stavba in zemljišče pod njo je zemljiškoknjižno še vedno v lasti Bojane Gošnjak, lastnica vsega zemljišča okrog same stavbe pa je Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci iz Ljutomera. Toda to se bo kmalu spremenilo, saj je zadruga po besedah njenega direktorja Andreja Smodiča ta zemljišča z občino Ljutomer zamenjala za druga zemljišča. Lastnica zemljišč, brez katerih je stavba stare šole skoraj brez vrednosti, bo torej kmalu občina Ljutomer, a tam pravijo, da o tem, kdo prenavlja stavbo, nimajo podatkov. 

Na telefonske klice in sporočila z vprašanji o morebitnem investitorju nam ni odgovoril niti Marjan Bračko, direktor in soustanovitelj družbe Gea Nova, ki je pred nedavnim v stečaju podjetja HGT Damor kupila propadli hotel Grozd pri Mali Nedelji. Gea Nova bi namreč lahko bila tudi kupec stare malonedeljske šole, saj bi se bližnji hotel in ta zgodovinska stavba lahko zelo dobro dopolnjevala ali kot turistična objekta ali kot objekta za bivanje in oskrbo starejših.    

Bojana Gošnjak je postala lastnica stare šole leta 2004, deset let po tem, ko je občina Ljutomer pri Mali Nedelji dogradila novo osnovno šolo in izpraznila staro. Celo desetletje se je občina trudila, da bi našla kupca za spomeniško zaščiteno stavbo in da bi s tem pokrila del naložbe v novo šolo, a je na koncu kupnina znašala le en slovenski tolar. Ljutomerski občinski svet se je s takšno ceno strinjal zato, ker so hoteli ustaviti propadanje šole. Zato je bila v pogodbi tudi zaveza, da bo nova lastnica stavbo obnovila najpozneje v petih letih in jo namenila za turistično ali podobno dejavnost.

Ker zakonca Gošnjak takrat stavbe nista obnovila, je leta 2009 ljutomerski občinski svet sprejel sklep o tem, da se šola vrne v last občine. Toda pogodbe o vračilu šole občini Bojana Gošnjak ni hotela podpisati in tako je šola ostala njena last. Na naše vprašanje, kaj je občina v vsem tem času storila v zvezi s tem, so nam odgovorili, da je občina lastnico večkrat pisno opomnila na izpolnitev pogodbenih obveznosti, vendar se na opomine in pozive ni odzivala, po letu 2009 pa občinski svet stare šole ni več vključil v načrt pridobivanja nepremičnega premoženja občine Ljutomer.