Kdo je pisal, kaj je pisalo?

Podlaga za pripravo načrta za odpuščanje je bilo menda pismo, ki ga je namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar septembra poslal ministroma Gregorju Virantu in Andreju Bajuku.

Objavljeno
02. april 2007 08.00
Finančni minister Andrej Bajuk
Ljubljana – Podlaga za pripravo načrta za odpuščanje je bilo menda pismo, ki ga je namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar septembra poslal ministroma Gregorju Virantu in Andreju Bajuku.

V njem da so bile zbrane ugotovitve o nepravilnostih v obveščevalni službi. Po naših informacijah je pošiljka prispela na Virantov naslov, na Bajukovega pa ne. Finančni minister Bajuk namreč zanika, da bi jo bil dobil.

O odposlanih pismih je prejšnjo sredo, 28. marca, med zadnjim obiskom parlamentarne nadzorne komisije na Sovi spraševal njen član Dušan Kumer. Zahteval je seznam odposlane pošte za točno določeno obdobje in na spisku kot prejemnika nato našel Viranta in Bajuka.

Nadzornikom iz parlamenta so nato na Sovi dali na vpogled vsebino pisem; v njih pa med naštetimi nepravilnostmi menda ni informacije o domnevnem 1,25 milijona evrov težkem primanjkljaju v specialnem fondu Sove, prav tako tudi ne o domnevnem financiranju ruskega zdravnika in zdravil iz tujine za zdravljenje predsednika republike Janeza Drnovška.

Dušan Kumer nam je potrdil, da je na Sovi res zahteval seznam oddane pošte in da so parlamentarci dobili možnost vpogleda v omenjena pisma. Dejal je, da je o teh dokumentih dobil informacijo iz vladnih krogov, in hkrati zanikal, da bi imel svoje vire med uslužbenci Sove, nekdanjimi agenti SDV, ki jih vlada namerava odpustiti. Sicer pa se ne spominja natančno, kaj vse je pisalo v omenjenih dokumentih, ki jih je parlamentarna skupina že zahtevala od Sove. Dejal je le, da njihova vsebina dokazuje, da je vlada za nepravilnosti, ki so se dogajale na Sovi, vedela že od septembra.

Preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela!