Kdo pije in kdo plača na slovenskih daljnovodih?

V prilogi Mag tokrat preberite: Kdo pije in kdo plača na slovenskih daljnovodih, kakšno je stanje v slovenski policiji in intervju s Francijem Matozom, ki pravi, da postajamo kaznovalna država.

Objavljeno
20. september 2009 19.34
Mateja Babič
Mateja Babič
Naše pisanje v zvezi z reorganizacijo Elesa je sprožilo precej burne odzive pri predsedniku nadzornega sveta Andreju Ribiču, posebej v delu, ko je napovedal zmanjšanje zaposlenih za sto. Svojo izjavo je popravil tako, da je trenutno v Elesu sto zaposlenih več, kot jih je bilo, ko je na direktorsko mesto prišel Vitoslav Türk. Tej številki se nameravajo spet približati predvsem z naravnim upokojevanjem. V zadnjih tednih je imel Eles, ki ga začasno vodi Milan Jevšenak, precej dela tudi z avkcijo za sistemske storitve za leto 2010, povezovanjem nove hidroelektrarne Avče z električnim sistemom, veliko energije pa mu jemlje tudi gradnja daljnovodov in prečnega transformatorja v Renčah. Poleg tega bo nadzorni svet kmalu objavil javni razpis za novega direktorja podjetja, zato se v ozadju že močno lobira.

S skalpelom ali z mesarico?

V slovenski policiji vladata pomanjkanje in preobilje hkrati. Premalo je ljudi, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem javne varnosti in zatiranjem novejših oblik kriminala, kakršen je gospodarski, preveč je tistih, ki se ubadajo s papirji in obvladovanjem kaotičnih postopkov. Zato so kadrovske spremembe nujne. Vprašanje pa je, ali jih bodo odgovorni, se pravi vrh notranjega ministrstva in policije, izvajali filigransko, s skalpelom, ali grobo in počez, z mesarico.

Pri eni od načrtovanih sprememb, ki smo jih obširneje predstavili pred dvema tednoma, gre za kadrovske zadeve. Generalni direktor policije Janko Goršek trdi, da za zagotavljanje javne varnosti v državi skrbi vsega 2700 policistov. V velikem sistemu z več kot devet tisoč zaposlenimi za to, da se lahko državljani počutijo varne, torej skrbi manj kot tretjina ljudi.

»Postajamo kaznovalna država«

Tako v našem intervjuju pravi odvetnik Franci Matoz, ki je z nastopanjem v javnosti med kolegi dvignil precej prahu. Nekateri njegovo početje obsojajo, drugi se strinjajo z njim, da če odvetnik postane znana osebnost, imajo ljudje pravico izvedeti več o njegovem življenju. Kot eden redkih odvetnikov je podpiral nekatere spremembe tako imenovanega Šturmovega zakona. V državni zbor je pred kratkim poslal zakonski predlog, ki bi močno omejil razvpita nadomestila za nekdanje poslance. Meni, da bi policija bolje delovala, če bi jo reorganizirali v pravi smeri. A hkrati dodaja, da je dovolj strokovna, večjo težavo vidi v delovanju tožilstva. Z njim se nismo pogovarjali o botoksu in diamantnem pilingu.

Podrobnosti preberite v Delo Magu.