Kdo v vlado?

Po novici, da iz vlade odhajata minister za zdravje in ministrica za lokalno samoupravo, se že pojavljajo ugibanja, kako in s kom naprej. Desus naj bi naslednika Ploštajnerjeve predstavil že v torek.

Objavljeno
10. oktober 2009 22.51
Ti. Kr.
Ti. Kr.
Ljubljana - Po včerajšnji novici, da je premier Borut Pahor seznanil predsedstvo SD z napovedjo odstopa dveh ministrov, in sicer ministrice za lokalno samoupravo Zlato Ploštajner in ministra za zdravstvo Boruta Miklavčiča, se že pojavljajo ugibanja, kako in s kom naprej.

Kljub temu da je minister za zdravje še včeraj dejal, da odstopa še ni ponudil, je danes za Pop Tv povedal, da konec leta verjetno res odhaja.

Po poročanju omenjene komercialne televizije naj bi Desus - Ploštajnerjeva je iz kvote upokojenske stranke - že v torek predlagala njenega naslednjika. Ta naj bi bil iz Prekmurja. To je po volji SLS, saj, kot pravi njen predsednik Radovan Žerjev, regija ne potrebuje "kvazi državnih sekretarjev", ampak bi bilo bolje, da bi imeli ministra, ki bi potem lahko tudi zelo dobro poskrbel za to regijo.

Opozicijska SDS je ob napovedih odhodov na svoji spletni strani zapisala, da bi bila "potrebna zamenjava celotne vlade". Zavzemajo se za tehnično vlado in kot mandatarja te predlagajo evropskega komisarja Janeza Potočnika. Ta je možnost tega, kot je poročala Pop Tv, že zanikal. V stranki tudi zapišejo, da "odstopi in zamenjava posamičnih ministrov ne bodo rešili problema slabega vodenja države, čeprav v SDS razumemo, da je težko delati v kaotični ekipi, ki bo očitno zadolžila še dve prihodnji generaciji Slovenk in Slovencev".