Bodo Kendo odstavili v drugem poskusu?

Rajku Kendi spet vročili razrešitev s položaja strokovnega direktorja pediatrične klinike.

Objavljeno
12. junij 2017 13.48
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana − Strokovnemu direktorju ljubljanske pediatrične klinike Rajku Kendi so danes vročili razrešitev s položaja. Razlogi, ki sta jih na sestanku z njim navedla generalni direktor in strokovna direktorica UKC Ljubljana, Andraž Kopač in Marija Pfeifer, so takšni kot marca, ko so ga hoteli razrešiti prvič.

Tedaj jim ni uspelo. Kenda je namreč ugovarjal, da ni imel možnosti podati svojih stališč. Kasneje je vodstvo kliničnega centra njegova dodatna pojasnila proučilo in ugotovilo, da niso zadovoljiva. S Kendo so se poskušali na več mediacijskih sestankih dogovoriti za mirno in strokovno rešitev ter za to, da bi z odstopom prevzel odgovornost za dogajanje na pediatrični kliniki, vendar se, kot je dejala Pfeiferjeva, ni premaknil niti za milimeter. Kenda se namreč ne čuti odgovornega za nič, dokler mu za to ne bodo dokazali krivde. Pfeiferjeva se sprašuje, s čim še naj mu jo še dokažejo. Njegova odgovornost po njenem namreč jasno izhaja tako iz vzročno-posledične analize in izrednega strokovnega nadzora, ki so ju odredili po smrti 14-letnega fanta septembra lani. »Obe analizi sta opozorili na sistemska odstopanja od optimalnega vodenja organizacijske enote, na neurejene sistemske razmere na kliniki ter neusklajeno delovanje organizacijske enote,« so zapisali v UKC.

Kenda odgovarja, da so argumenti takšni kot prvič: »Nanje bom tudi odgovoril podobno kot takrat, le malo jih bom razširil. Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja.«

Spomnil je, da tako ministrstvo za zdravje kot zdravniška zbornica navajata, da postopek o smrti 14-letnega fanta še ni končan. »V tem trenutku govoriti o kakršnikoli krivdi ali odgovornosti je prezgodaj,« je opozoril. Prepričan je, da se mu dela huda moralna krivica. Še hujša krivica pa se po njegovih besedah dela lečečemu kardiologu umrlega fanta Urošu Maziću.

Ovadba zaradi malomarnega zdravljenja

»Ob tem, da postopek še ni končan, je Pfeiferjeva zahtevala, da ga odpustim, česar seveda nisem naredil,« je dejal. Glede na to je Maziću dala obvestilo pred izključitvijo in ga premestila na nefrološki oddelek, je še pojasnil Kenda. »V svoje roke je vzela odločanje o krivdi in višini kazni,« je poudaril.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob robu posveta vlade z gospodarstveniki za STA dejala, da je vodenje kadrovske politike v domeni vodstva javnih zavodov. Jo pa preseneča, da se je vodstvo UKC odločilo za predlog razrešitve Kende, saj še niso znane ugotovitve izrednega strokovnega nadzora.

Pfeiferjeva je na današnji tiskovni konferenci pojasnila, da je zoper Mazića, ki je trenutno na dopustu, vložila kazensko ovadbo zaradi malomarnega zdravljenja 14-letnega dečka. V zvezi z delom tega zdravnika se je po njenih besedah pojavil še en problem, ki ga bodo morali reševati. Januarja so odkrili 22 bolnikov, ki jih je vodil pod neustrezno diagnozo. Pri njih naj bi namreč prepoznal sindrom long QT, ki lahko povzroči nenadno smrt, a se je izkazalo, da diagnoza ni prava. Glede tega je bil pred leti že izveden izredni strokovni nadzor, katerega zaključek, kot je pred časom povedal Kenda, ni bil tak, da bi zoper Mazića zahteval sankcije. »Pokazal pa je, da so potrebni nekateri korektivni ukrepi, in te smo izpeljali.« A očitno ne dovolj dobro, če so odkrili nove primere. Na to temo je UKC že prejel dve tožbi, eno za 25 tisoč evrov.

Se bo Mazić po preteku trimesečnega obdobja, ko ga lahko vodstvo prerazporedi kamorkoli, vrnil v službo na otroško kardiologijo, ki jo vodi Tomaž Podnar, eden prvih oporečnikov v kardiokirurškem programu, v katerem je sodeloval izraelski kirurg David Mishaly? Pfeiferjeva je odločna, da ne.

Kendi se sicer zdi podlo, da vztrajajo pri postopkih, in to zgolj slaba dva meseca pred iztekom njegovega mandata. Pravi, da bo to še ena nova afera, ki v zdravstvu trenutno nikakor ni potrebna, smo že pisali v sobotnem Delu.

Andraž Kopač, generalni direktor UKC ne verjame, da bodo odgovori Kende lahko izpodbili njihove argumente za razrešitev.