»Ker imate elektriko, vam ukinjamo pokojnino«

Zaradi majhne sončne elektrarne mora Jože Praper Zpizu vrniti tudi pokojnino za tri leta.

Objavljeno
13. marec 2014 20.31
Vuzenica, 12.3.204 - Jozze Praper kazze sonccno elektrarno na domacci hissi. Zaradi nje ZPIZ zahteva vraccilo njegove pokojnine.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Vuzenica, Ljubljana – Dobra štiri leta po tistem, ko je na strehi domače hiše na Zgornjem trgu 34 v Vuzenici upokojenec Jože Praper postavil majhno fotovoltaično elektrarno, je prejel pismo mariborske enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz): ker ima elektrarno, mu ukinjajo pokojnino.

Gre za nesmisel zaradi časovno neusklajenih zakonov, v tem primeru lani januarja uveljavljenega pokojninskega zakona in ta mesec uveljavljenega energetskega zakona.

Po energetskem zakonu Praperju ne bi mogli ukiniti pokojnine, a zakon je bil sprejet prepozno. Za vmesnih 14 mesecev je Praper padel v zakonsko luknjo. Ker se je že prej vpisal v register proizvajalcev domače elektrike, pa se zavodu zdi sporno tudi izplačevanje pokojnine za leti 2012 in 2011.

Februarja je torej mariborski Zpiz Praperja, ki je v pokoju že skoraj deset let, obvestil, da je od oktobra 2010 vpisan v poslovni register kot fizična oseba, ki proizvaja električno energijo, zato mu ustavljajo izplačevanje pokojnine. Po njihovem pokojnine ne bi smel prejemati že več kot tri leta.

Za ves ta čas in za nazaj bodo zato šteli, da je bil zaposlen. Kaj vse še bodo od njega, poleg vračila pokojnine, terjali, Praper ne upa niti pomisliti – morda tudi prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje?

Praper se je takoj pritožil. Najprej na mariborski Zpiz. Uslužbenki Eva Čakš in Mateja Tkalec njegovega ugovora nista mogli rešiti. Poslali sta ga na Zpiz v Ljubljano. Tudi tam so ga zavrnili. »Rekli so, da mi preostane le še sodba na sodišču,« je povedal Jože Praper in dodal, da ga za naprej sicer rešuje energetski zakon.

Po njem je predviden nov register fizičnih oseb s sončnimi elektrarnami do uporabne moči 50 kilovatov, kar se ne bo štelo za opravljanje gospodarske dejavnosti. A zakon je bil sprejet prepozno, Praperja pa so na Zpizu izbrskali iz poslovnega registra fizičnih oseb pri Ajpesu.

Svojevrstna ironija

»Februarja sem, po prejemu obvestila Zpiza, šel na Ajpes in se brez težav izpisal, zato spet računam na pokojnino. Ne vem pa, kaj bo za nazaj,« ga skrbi. V register se je leta 2010 vpisal, ker je menil, da je tako prav. Če tega ne bi storil, Zpiz za malo sončno elektrarno na njegovi strehi sploh ne bi vedel. Nobenega zakona Praper s tem ne bi kršil in tudi pokojnine mu zdaj ne bi jemali. Tako pa so na Zpizu sklepali, da Praper na domači strehi opravlja nekakšno gospodarsko dejavnost.

»Uslužbenkam na Zpizu morda res ni treba vedeti, kaj je megavat in kaj je kilovat ter da sonce samo proizvaja elektriko in je ne delam jaz. Ko so me spraševale, koliko časa delam v proizvodnji elektrike, sem povedal, da samo pol ure na mesec. Toliko, da odčitam števec, prilepim znamko na pismo, ga odnesem na pošto in pošljem na elektro podjetje v Celje. Niso mi verjele,« je zaskrbljen (bivši) upokojenec.

Da se takšne stvari dogajajo prav Jožetu Praperju, je svojevrstna ironija. Po poklicu je elektroinženir in univerzitetni diplomirani ekonomist. Od leta 1947 je delal v domačem elektrogospodarstvu, najdlje na dravskih elektrarnah, vodil je zagon prve avtomatizirane in največje hidroelektrarne Zlatoličje, potem pa dve desetletji vodil različne službe v Elektrogospodarstvu Slovenije. »Ko sem začel, je imela Slovenija 700 megavatov inštaliranih zmogljivosti, ko sem leta 1999 odšel v pokoj, je bilo 2300 megavatov,« pravi.

Pokojnino si je prislužil z elektriko, zdaj mu prav zaradi elektrike država pokojnino jemlje. »Po upokojitvi sem hotel tudi ljudem na Vuzenici pokazati, da so sončne elektrarne prihodnost in da jih ni težko postaviti. Moja je bila leta 2010 v kraju prva. Ima 4,7 kilovata neto moči,« razlaga Jože Praper.

Imel je 1300 evrov pokojnine, z njo je preživljal tudi soprogo brez dohodkov in dva brezposelna odrasla sina. Kaj bo jutri, ne ve napovedati, obupuje pa tudi nad od letos višjimi dajatvami na vse prihodke: »Lani sem kot razliko med domačo porabo po višji ceni oddane elektriko prejel 2150 evrov, od česar sem plačal okoli 30 odstotkov za akontacijo dohodnine, za zdravstveno in pokojninsko blagajno. Letos so prispevke povišali. Januarja sem za elektriko dobil 78 evrov, februarja 113 evrov. Od obojega sem moral za prispevke plačati 73 odstotkov. V dveh mesecih sem torej zaslužil okoli 50 evrov, izgubil pa sem pokojnino.«