Blumauer edini ovaden, odgovornih za napake več

Kirurg Blumauer ovaden za smrt štirih otrok v programu srčne kirurgije.

Objavljeno
03. december 2015 10.53
ima UKC
Brigite Ferlič - Žgajnar
Brigite Ferlič - Žgajnar

Ljubljana – Proti Robertu Blumauerju, nekdanjemu kirurgu v programu otroške srčne kirurgije, je bila po poročanju Dnevnika vložna kazenska ovadba. A malomarno zdrav­ljenje, ki mu je očitano in ki je domnevno prispevalo k smrti štirih otrok, bi morda lahko preprečili, če bi odgovorni pravočasno ukrepali.

Stroka kliničnega centra se je že 1. marca 2012 poenotila, da program otroške srčne kirurgije, ki je potekal od leta 2007 in v katerem je sodeloval izraelski kirurg David Mishaly, ni ustrezen. Tedaj so Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike, Alojz Pleskovič, tedanji direktor kirurške klinike, Borut Geršak, tedanji predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja, in drugi zdravniki sprejeli sklepe, da se vodja kardiokirurškega programa prirojenih srčnih napak Robert Blumauer na njegovo željo umakne s programa, da se imenuje komisija, ki bo vzpostavila stik z uveljavljenimi evropskimi centri za kongenitalno kardiokirurgijo in predlagala način, po katerem bosta program in usposabljanje kirurgov potekala nemoteno naprej v Ljubljani ... Sklepi sestanka niso bili uresničeni, vsi štirje otroci, ki so umrli leta 2012 in jih obravnava poročilo mednarodnega nadzora nad otroško srčno kirurgijo, pa so umrli po tem sestanku.

Leta brezplodnih dogovarjanj

Po opisanem sestanku se je ravnalo tako, kakor da ga sploh ne bi bilo. Skoraj dogovorjenega sodelovanja s centrom iz Leidna ni bilo, saj nizozemski kirurgi niso hoteli biti del programa, v katerega je bil vpet izraelski kirurg, češ da težko prevzamejo odgovornost za tako zastavljeno delo. Blumauer se je na Mishalyjevo željo vrnil v program in nadaljevalo se je po starem.

Zakaj so program, kljub ugotovitvam, da ni ustrezen, ohranjali pri življenju vse do ugovora vesti zdravnikov, ostaja uganka. V kazenski ovadbi se je zdaj znašel samo Blumauer, njegov mentor Mishaly in odgovorni, da se sklepi omenjenega sestanka niso uresničili, pa ne. Kriminalistična preiskava še poteka.

Na delu v tujini

Blumauer je od 1. oktobra kot znanstveni sodelavec zaposlen v Nemčiji, na kliniki v Erlangnu. Pretekli teden se je na vprašanje, kakšne so njegove tamkajšnje obveznosti, odzval prof. dr. Robert Češnjevar, vodja oddelka za otroško srčno kirurgijo. Pojasnil je, da poročanje o Blumauerjevem delu ne bi bilo smiselno, češ da se šele uvaja.

Sicer pa je tožilstvo poleti že odločalo o njegovi usodi. Ker je mimo ustaljenih postopkov v Izrael na operacijo napotil sina Marka Strleta Žitnika, predsednika društva Velik srček, so v kliničnem centru proti njemu podali kazensko ovadbo. Višja državna tožilka Nikolaja Hožič jo je zavrnila. Pojasnila je, da je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.

Bodo tudi zdaj, ko Blumauerju po neuradnih podatkih očitajo štiri kazniva dejanja malomarnega zdravljenja, na tožilstvu tako razumevajoči?

Hitri kriminalisti, zaspana zbornica

Medtem ko so kriminalisti del postopka v zvezi s programom otroške srčne kirurgije pripeljali do tožilstva, se na zdravniški zbornici v zvezi s tem ni še nič premaknilo. In se verjetno ne bi, če jih ne bi pretekli mesec vprašali, kaj so že naredili. Odgovorili so, da so v postopku zbiranja dokumentacije, zanjo pa so klinični center (UKCL) zaprosili šele dan po našem poizvedovanju. Danes so na zbornici pojasnili: »Tožilec zbornice (prof. dr. Jože Balažic, op. p.) intenzivno zbira potrebne dokumente. Dogovori z UKCL potekajo. Gre za obsežno dokumentacijo, zato težko časovno ocenjujemo, kdaj se bo ta del procesa končal.«