Kje sta Stres in Turnšek?

Stres naj bi bil na Hrvaškem, Turnšek pa je v samostanu Stična. Je šlo za dekret ali zgolj priporočilo?

Objavljeno
29. avgust 2013 17.19
Nadškof in ljubljanski metropolit Alojz Uran
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V dekretih, s katerima je papež sprejel odstop upokojenih ljubljanskega in mariborskega nadškofa, ni govora o njunem zasebnem življenju po odstopu. Možno pa je, da sta prejela zasebna priporočila v zvezi s tem, pravijo v tiskovnem uradu SŠK. S tem odgovarjajo na pisanje Požareporta, da sta škofa prejela dekret, da se morata umakniti iz Slovenije.

Tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Boštjan Prevc pravi, da novica, da naj bi se morala Stres in Turnšek začasno umakniti iz javnosti, »ni nič novega«, saj sta po njegovem vedenju oba že 31. julija v intervjuju za Radio Ognjišče povedala, da se začasno umikata iz javnega življenja.

Stres je v omenjenem intervjuju potrdil, da mu je bilo ob sporočilu, da je papež sprejel njegov odstop, priporočeno tudi, »da bi se malo umaknil.« Kot je dejal, si sam najprej želi malo daljšega dopusta, potem pa se ima namen vrniti k filozofiji, ki jo je nekoč predaval.» Odločil sem se, da bom z novim akademskim letom odšel v katero od univerzitetnih središč Evrope,« je še dodal.

Po naših informacijah naj bi bil Stres v vasi Novigrad pri Karlovcu, bival pa naj bi v domu Lazaristov. Po pisanju omenjenega portala naj bi Stres sicer odšel v Pariz. Prevc slednjega za STA ni želel ne potrditi ne zanikati. Dejal je le, da je to »ena od opcij.«

Tudi Turnšek je v intervjuju za radio Ognjišče potrdil, da se bo za eno leto umaknil v zasebno duhovniško življenje, »verjetno nekje v Sloveniji,« in se posvetil teologiji. Kancler mariborske nadškofije Janez Lesnik je potrdil, da je Turnšek trenutno v samostanu v Stični, ne ve pa, ali mu je to kongregacija za škofe posebej priporočila ali ne: »Mislim pa, da je dejansko šlo za priporočilo oziroma navodilo.«

Omenjeno navodilo je ob umiku leta 2009 prejel tudi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki trenutno živi in deluje v Trstu. Tudi sicer se od upokojenih nadškofov pričakuje, da se po prenehanju opravljanja funkcije nekoliko umaknejo v zasebno življenje.