Klančič: »Če ne bo razumnega dogovora, pridejo na vrsto tožbe«

Pogajanja, s katerimi naj bi vsaj delno omilili posledice približno 15 milijonov evrov težkega vladnega ukrepa, ki je vsem zdravstvenim izvajalcem (za nazaj) odvzela del kvote za financiranje, se danes nadaljujejo.

Objavljeno
29. oktober 2009 11.03
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - Zaradi varčevalnega ukrepa, s katerim je vlada pred časom s prvim aneksom h kolektivni pogodbi vsem zdravstvenim izvajalcem (za nazaj) odvzela del kvote za financiranje dejavnosti oziroma programov, je bila - po številnih protestih, stavkovnih opozorilih in celo povsem neverjetnih ukrepih v posameznih zdravstvenih zavodih - včeraj vložena pobuda za ustavno presojo. Pogajanja o aneksu številka 2, s katerim naj bi vsaj delno omilili posledice spornega, približno 15 milijonov evrov težkega ukrepa, se nadaljujejo danes.

 

Zdravniki, ki se s takšnim »preventivnim jemanjem denarja, ki onemogoča poslovanje«, ne strinjajo, so ministrstvu za zdravje in zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) kot plačniku že pojasnili, zakaj in na kakšni osnovi pričakujejo odpravo julija sprejetega aneksa. Varuhi zdravstvene blagajne so na zadnjem pogajalskem srečanju zagotovili, da bodo podrobno preračunali predloge pogajalskih partnerjev.

 

Kot je za Delo povedala Sladjana Jelisavčič, direktorica področja zdravstvene analitike in ekonomike pri ZZZS, so izračuni o tem, koliko dodatnih sredstev bi potrebovali, da bi lahko ugodili zahtevkom zdravnikov koncesionarjev in zdravstvenih domov, pokazali, da bi bil letni delež za zdravstvene domove in zasebnike brez specialistične ambulantne dejavnosti 10,1 milijona evrov, s specialistično ambulantno dejavnostjo pa 11,6 milijona evrov; če bi prišteli še ambulantno specialistično dejavnost v bolnišnicah, bi se znesek povzpel na 15,7 milijona evrov, pri lekarnah bi bila skupna vsota 836.000 evrov, pri zdraviliščih 316.000 evrov, medtem ko končnega izračuna za socialne zavode še ni. »Toda teh predlogov, ki so zdaj finančno jasno ovrednoteni, ne moremo podpreti, saj za to nimamo mandata,« je opozorila. Po vsej verjetnosti se bo tako tudi pri sprejemanju tega aneksa ponovila arbitražno-vladna zgodba.


Dean Klančič, predsednik združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, po sobotnem izrednem občnem zboru zasebnih zdravnikov meni, da je treba omenjeno dogajanje postaviti v ustrezne, oprijemljive, predvsem pa pravno neoporečne okvire.


Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela