Polka Bošković vendarle ostaja notarka

Notarski zbornici ostaja le še disciplinski postopek.

Objavljeno
14. december 2015 18.25
šuligoj Polka Bošković - notarka
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper - Ministrstvo za pravosodje je ustavilo postopek za razrešitev koprske notarke Polke Bošković. Ugotovilo je, da ni razrešitvenega razloga ob domnevni nezdružljivosti njene notarske funkcije s funkcijo občinske svetnice.

Na pravosodnem ministrstvu so pojasnili, da zakon predvideva razrešitev notarja, če sprejema plačane službe ali funkcije, ne pa tudi, ko služba ali funkcija nista plačani kot pri nepoklicnem opravljanju funkcije občinskega svetnika. Prav tako ob predlogu za razrešitev niso bili izkazani in ne dokazani posli, ki naj bi jih notarka opravljala in naj bi bili nezdružljivi z ugledom in neoporečnostjo notariata, pravijo na ministrstvu. Ker pa je stanje, kakor ga je opisala notarska zbornica, lahko podlaga za uvedbo disciplinskega postopka, je minister Goran Klemenčič predsednici notarske zbornice Sonji Kralj predlagal uvedbo disciplinskega postopka proti notarki Polki Bošković zaradi suma storitve hujše disciplinske kršitve po zakonu o notariatu. Disciplinski postopek je v izključni pristojnosti zbornice in poteka neodvisno od razrešitvenega.

Protikorupcijska komisija: Funkciji sta združljivi

Da sta notarska in svetniška funkcija združljivi, meni tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Vendar so v takšnem primeru vzpostavljene omejitve poslovanja med občino, kjer je svetnica, in notarko. Ne sme biti neposrednega finančnega toka in neposrednega sklepanja poslov med občino in notarko, drugi finančni tokovi pa niso problematični; na primer poslovanje z družbo v občinski lasti.