Neuradno: Klinični center bo decembra zamujal s plačami

ZZZS bo decembra denar nakazal kasneje, kot je rok za izplačilo plač zaposlenim v UKC.

Objavljeno
15. november 2011 21.12
Posodobljeno
17. november 2011 08.37
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Po neuradnih podatkih v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru decembra plače na računih ne bodo takrat, ko bi morale biti. Izplačujejo jih namreč 10. v mesecu za prejšnji mesec. Ker 10. december letos pride na soboto, bi po kolektivni pogodbi zaposlenim plače morali nakazati v petek, 9. decembra. A se to naj ne bi zgodilo. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina jim bo namreč akontacijo nakazal šele v ponedeljek, 12. decembra.

Uradno so nam iz UKC Ljubljana sporočili, da plače bodo in to kljub temu, da ZZZS denarja ne bo nakazal: »ZZZS nas je obvestila da bo prva akontacija šele v ponedeljek 12. decembra. Tako smo z zbiranjem sredstev potrebnih za izplačilo plač pričeli že v mesecu oktobru.«

Zakaj prihaja do težav

»Skladno s 37. členom splošnega dogovora za pogodbeno leto 2011 in pripadajočimi aneksi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izvajalcem zdravstvenih storitev, ki na podlagi pogodbe z ZZZS izstavljajo poročila o opravljenem delu, prvi obrok avansa v višini 50 odstotkov mesečnega avansa nakaže do 10. v mesecu. Drugi obrok v višini 20 odstotkov mesečnega avansa ZZZS nakaže izvajalcem do 20. v mesecu. Preostala sredstva do višine mesečnega avansa pa ZZZS izvajalcem nakaže do konca meseca,« pojasnjujejo na ZZZS. Pri tem pa dodajo, če je zadnji dan zapadlosti plačila sobota, nedelja, dela prost dan v Republiki Sloveniji ali dela prost dan v plačilnem sistemu TARGET 2, se plačilo izvede prvi delovni dan po zadnjemu dnevu zapadlosti.

Naj omenimo, da so se podobne težav že dogajale, kljub temu pa se do danes ni zgodilo nič. Kako razrešiti nastale razmere, nam na ZZZS niso odgovorili, niti na UKC.